30-09-2022

Potvrđeno: Program ekonomskog državljanstva biće okončan 31. decembra

Program ekonomskog državljanstva kojeg je Vlada Crne Gore sprovodila od januara 2019, biće okončan 31. decembra 2022. godine.

Potvrđeno: Program ekonomskog državljanstva biće okončan 31. decembra | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Mina

To je potvrdio i premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović na jučerašnjoj sjednici Vlade. On je kazao da je do kraja godine moguće primiti nove aplikacije.

Abazović je ocijenio da je program dobio brojne koristi državi, te da su kroz njega ostvarene vrijedne investicije i otvorena nova radna mjesta.

Kroz program su strani investitori koji ulože određeni iznos za turističke projekte dobijali crnogorsko državljanstvo. Zbog te prakse, program je kritikovala Evropska komisija, koja je u više navrata pozivala crnogorske vlasti da odustanu od te prakse.

Kako je ranije saopšteno, preko programa ekonomskog državljanstva je u budžet Crne Gore kroz takse uplaćeno 29 miliona eura a do sada su pasoš dobili 447 strana investitora.

Među primljenim, najbrojniji su državljani Rusije njih 1.211, Kine 257, Libana 81, Ukrajine 54, SAD-a 151, Južnoafričke Republike 114, Saudijske Arabije 57, Indije 56, dok među aplikantima ima i državljana Australije, UAE, Japana, Kazahstana, Meksika, Filipina, Kanade, Poljske, Turske.

(Investitor)