03-01-2018

Povećanje PDV-a, udar na životni standard gradjana

Povećanje stope PDV-a sa 19 na 21%, ali i povećanje drugih nameta koji oćekuju privredu ove godine svakako se odražuju na cijene u maloprodaji uticaču na budžete građana, smatra finansijska analitičarka Ana Nives Radović.

Povećanje PDV-a, udar na životni standard gradjana | Radio Televizija Budva

"Oni koji nude proizvode i usluge itekako imaju razloga da povećaju cijene, a ukoliko privrednici ostave iste cijene kako bi ostali konkurenti, trošak situacije sa povećanjem PDV-a je na njima", kazala je Radović za TV Budvu.

Teret ove situacije se prenosi na građane i zaposlene, čije plate neće rasti, proizvodi i usluge na tržištu postaju skuplji, dok na tržištu rada stvaramo situaciju, u kojoj nema novih zapošljavanja, nema povećanja zarada, možda čak dođe i do otpuštanja, jer se sav teret poslovanja prenosi na privrednike, odnodno njihova likvidnost će biti smanjena.

U situaciji kada zemlja dovede svoju privredu u ovakvo stanje možemo očekivati opasnost od novog zaduživanja, po vrlo nepovoljnim uslovima od MMF-a ili Svjetske banke, koji nikada ne daju kredite po povoljnim uslovima. Takvo zaduživanje u 2018. godini bi zaista bilo pogubno po crnogorsku privredu, zaključuje Radović.