07-04-2022

Poznati crnogorski arheološki tim započeo istraživanja i snimanja tvrđave Mogren

Istraživački arheološki tim Polimskog muzeja danas započinje arheološka istraživanja i snimanja na lokalitetu tvrđave Mogren, saopšteno je iz Turističke organizacije opštine Budva (TOB). Oni su kazali da će za revalorizaciju ovog lokaliteta biti opredijeljeno 100.000 eura.


Foto: TOB

Kako su naveli iz TOB-a, radovima rukovodi čuveni crnogorski arheolog, Predrag Lutovac, koji naglašava značaj arheoloških istraživanja ovog lokaliteta gdje je, prema njegovim riječima, moguće očekivati pokretni arheološki materijal.

"Nakon arheoloških istraživanja, snimanja i prikupljene dokumentacije, pokreće se postupak u Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore da se ovaj vojno-fortifikacioni objekat kategorizuje i uključi na listu kulturnih dobara Crne Gore", ističe Lutovac. Radovi se prema njegovim riječima obavljaju u saradnji sa Opštinom Budva, Turističkom organizacijom opštine Budva i Komunalnim preduzećem Budve i trajaće narednih 30 dana.


Foto: TOB

"Konačno je došlo vrijeme da započnu ozbiljni pripremni, konzervatorski i drugi potrebni radovi na lokalitetu tvrđave Mogren. Podigli su je Austrougari 1860. godine radi zaštite grada sa zapada i nazvali su je Jaz, a ime Mogren se odomaćilo po rtu na kome se nalazi, ispod koga su dvije najpoznatije budvanske plaže koje nose isto ime. Danas je tvrđava Mogren jedna od neizbježnih turističkih atrakcija u Budvi i iz tog razloga je godišnjim planom TO Budve predviđen iznos od 100.000 eura za ulaganje u izradu konzervatorskih radova i revalorizaciju ovog lokaliteta koje odavno zaslužuje da bude centralno mjesto kulturnih, istorijskih i turističkih zbivanja", ističe Nemanja Kuljača, v.d. direktora TO Budva.


Foto: TOB

Glavni gradski arhitetka Opštine Budva, Vladan Stevović, navodi da je tvrđava značajno oštećena te da je neophodno sačuvati preostale elemente fortifikacionog objekta. Naglašava takođe da je teško oštećena i u zemljotresu 1979. godine i da nikad nije sanirana.

"Već duže vrijeme radimo na pripremi neophodne dokumentacije radi sprovođenja mjera sanacije, konzerviranja i stavljanja tvrđave u upotrebu” – naglašava Stevović i navodi da će „Opština Budva, druge lokalne i državne institucije i ustanove preduzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju izdavanja dozvola i drugih potrebnih pravnih i logističkih radnji, kako bi sačuvali ovo kulturno dobro od daljeg propadanja, obezbijediti ga za civilnu upotrebu i privesti namjeni prezentacije kulturnog i graditeljskog nasleđa Budve", kazao je Stevović.


Foto: TOB

Osnovna funkcija utvrđenja Mogren bila je da štiti Budvu od napada sa mora i onemogućava ulaz neprijateljskim snagama u zaliv Budve, između ostrva Sv. Nikola i rta Mogren. Nalazi se na obronku brda Spas, između najpoznatijih plaza na budvanskoj rivijeri – plaža Mogren i Jaz. Od centra Budve je udaljena manje od dva kilometra hoda preko Jadranske Magistrale.

Tvrđava Mogren će u periodu rekonstrukcije biti zatvorena za posjetioce.