21-04-2020

Prava Budva: Apelujemo na nadležne da pod hitno zaustave iživljavanje od strane Javnih izvršitelja nad građanima Crne Gore

Kako navode u svom saopštenju iz Prave Crne Gore Budva, u jeku pandemije koronavirusa, ne jenjavaju postupci izvršenja, štaviše, svi su izgledi da su Javni Izvršitelji najagilniji u ovom periodu.

Prava Budva: Apelujemo na nadležne da pod hitno zaustave iživljavanje od strane Javnih izvršitelja nad građanima Crne Gore | Radio Televizija Budva

Saopštenje Ratka Garčevića, člana pravnog tima Prave Budve, prenosimo integralno:

Mora biti da je masovni odaziv na određenje moratorijuma kod poslovnih banaka u Crnoj Gori uticao da ovi iskoriste nevolje građana Crne Gore i revnosno skidaju sa računa njihove dohodke koji ih održavaju u životu. Član Prave Budva Verica Gojačanin ističe kako joj je nekoliko dana pred najveći hrišćanski praznik - Vaskrsenja Hristovog došlo Rješenje o izvršenju zbog kojeg je morala da pretrpi da joj se "skine" sa računa preko kojeg prima penziju preko 3 puta veći iznos od visine glavnog duga. "Zbog duga od 56 eura prema jednoj agenciji za održavanje ulaza zgrada, sada mi Izvršitelj odnosi 185 eura sa računa.

Pritom ta agencija i nije uredno obavljala taj posao, čak mislim da ga je u posljednje vrijeme potpuno zanemarivala. Na vratima ulaza u stambenoj zgradi u kojoj živim, još u februaru mjesecu bilo je istaknuto obavještenje potpisano od strane Upravnika zgrade da je ugovor sa agencijom raskinut, međutim računi mi do danas uredno stižu i dolaze na naplatu, a izgleda da će nastaviti da pristižu. Nisam usamljena u ovom problemu, međutim mnogi stanari ne žive preko cijele godine u Budvi, pa vjerovatno nisu ni upoznati sa problemom dok to ne osjete na računu ako ga imaju u Crnoj Gori".
Osim toga do kraja epidemije Prava Crna Gora - Prava Buva predlaže da se odlože izvršenja radi namirenja novčanih i ostvarenja nenovčanih potraživanja, a posebno onih koji se sprovode prodajom nepokretnosti izvršnog dužnika, prodajom pokretnih stvari, zajedničkom prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari, prenosom zarade ili plate, naknade zarade ili naknade plate, penzije i drugih stalnih primanja.

Ovim putem apelujemo na nadležne da pod hitno zaustave iživljavanje od strane Javnih izvršitelja nad građanima Crne Gore, što smo predlagali još ranije, neposredno poslije određivanja pojedinih mjera od strane nadležnih, a koje su apsolutno nedovoljne za kakvu takvu ekonomsku konolidaciju stanovništva, a komparativni primjeri u drugim državama (npr. Bosna i Hercegovina koja odvaja i direktnu novčanu pomoć građanstvu) koje imaju i slabije ekonomske parametre su daleko izdašnije.