26-01-2020

Prava Crna Gora Budva: Poziv na obilježavanje Savindana

Iz Prave Crne Gore - Budva pozivaju građane da se u ponedjeljak 27.januara okupe u hramovima i domovima, obilježavajući veliki događaj – osam vjekova samostalnosti Crkve koju je izdejstvovao Sveti Sava.

Prava Crna Gora Budva: Poziv na obilježavanje Savindana | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti

"Kada proslavljamo Svetoga Savu, obnavljamo naše duše. Svijeća koju je on upalio i dalje gori, osvjetljava domove našeg naroda. Hvala Bogu, oko te svijeće se sabiramo, oko vjere pravoslavne i oko živog spomena svetoga oca našega Save u njegovim hramovima i svetinjama.

Nas Budvane opet će sabrati Sveti Sava i to na tradicionalnoj akademiji - njemu u slavu.

Posebno smo ponosni što će nakon molebana, molitvenu litiju vjernog naroda sa ikonama i svijećama u rukama predvoditi visokopreosvećeni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i monaštvom Mitropolije.

I zato molim svoje članove i simpatizare kao i druge sugrađane da dođu da se zajedno radujemo prazniku. U složnu porodicu sreća sama od sebe dolazi. Moramo njegovati ljubav i poštovati jedni druge. To je Svetosavlje.

Da bismo mirno i spokojno živjeli, potrebno je da znamo da nikoga nijesmo povrijedili, već pomogli. Naša duša je ono što nas određuje, sve ostalo je kratkog vijeka. Mi smo taoci svojih sinova i unuka, odgovorni da im prenesemo živu svetosavsku tradiciju. Odbijmo đavolje ponude, poroke i poslastice, živimo čestito i pošteno, kako su to činili naši preci, poput Svetog Save", navodi se u saopštenju koje potpisuje Mile Vejnović, ispred Prave Crne Gore - Budva.