29-11-2016

Predavanje dr Zlate Marjanović večeras u Budvi

U utorak, 29. novembra 2016. godine s početkom u 19.00 časova u prostoru JU Narodna biblioteka Budva (Akademija znanja) će se održati predavanje dr Zlate Marjanović, etnomuzikologa, o Paštrovkama i vokalnom nasljeđu. Organizatori ovog predavanja, upriličenog povodom Dana opštine Budva, su JU Narodna biblioteka Budva i Društvo za kulturni razvoj Petrovca na Moru - "Bauo". Predavanje je otvoreno za javnost.

Predavanje dr Zlate Marjanović večeras u Budvi | Radio Televizija Budva

Cilj predavanja je da se osvijetli muzička tradicija Paštrovki nekada i danas, s posebnim osvrtom na njihovo tradicionalno pjevanje. Svjedoci smo da živimo u vremenu koje je donijelo brojne drugačije modele izražavanja (posebno muzičkog), tako da je u tom novonastalom kontekstu i uloga Paštrovke postala manje vidljiva.

Zlata Marjanović (Beograd, 1966) diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. U fokusu njenog primarnog profesionalnog interesovanja je, već više decenija, muzička tradicija prostora crnogorskog primorja od Boke Kotorske do Spiča. Profesor je etnomuzikologije, tradicionalnog pjevanja, tradicionalnog sviranja i narodnih ansambala u Srednjoj muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" u Kraljevu, na Odseku za tradicionalnu muziku. Objavila je više desetina naučnih i stručnih radova, kao i knjige: "Vokalna muzička tradicija Boke Kotorske" (Podgorica, 1998), "Narodne pesme Crne Gore po tonskim zapisima i odabranim beleškama Nikole Hercigonje" (Podgorica, 2002), "Narodna muzika Grblja" (Grbalj–Podgorica, 2005) i "Primorju na veliko znamenje" (Beograd – Petrovac na Moru 2016), a kouatorka je knjige "Pjesme dalmatske iz Boke Ludvika Kube (1907. g.)" sa dr Jakšom Primorcem (Perast, 2015). Priredila za štampu knjigu Jovana Miloševića "Zapisi narodnih pjesama iz Crne Gore" (Podgorica, 2000), uredila "Zbornik radova učesnika: prvi etnokamp Kolašin (1–6. avgust 2015)" sa Davorom Sedlarevićem (Kolašin, 2016) i "Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje" sa Dušanom Medinom (Beograd - Petrovac na Moru, 2016). Živi u Pančevu.