06-03-2022

Predlog o gorivu stigao u Skupštinu

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dostavilo je u petak Skupštini predlog izmjena Zakona o akcizama koji, ukoliko se usvoji, daje mogućnost Vladi da zbog rasta cijena goriva smanji iznos akciza 20 odsto i time ograniči dalja poskupljenja naftnih derivata.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Skupštine su Vijestima potvrdili da su dobili predlog ovog zakona, ali nijesu odgovorili na drugi dio pitanja kada se može očekivati zakazivanje sjednice.

Vladin predlog bi već u ponedjeljak trebalo da bude poslat skupštinskim odborima, koji bi o njemu mogli zakazati sjednice, prenose Vijesti.

Cijene goriva u Crnoj Gori već su znatno iznad istorijskog maksimuma, a na međunarodnim berzama cijene nafte kao i kursa dolara su nastavili da rastu. Prema sadašnjem odnosu, nove cijene za osam dana, ukoliko poslanici do tada ne usvoje predložene izmjene zakona, mogle bi biti veće za desetak centi po litru.

Predlog ovog zakona usvojila je Vlada 24. februara, ali je tek u petak predat u Skupštinsku proceduru zbog roka za verifikacije zaključaka.

”Procedura koja prethodi upućivanju predloga zakona Skupštini Crne Gore propisana je odredbama člana 67 Poslovnika Vlade gdje je precizirano da je predlagač dužan da najkasnije u roku od sedam dana od dana dobijanja zaključka Vlade, pripremi predlog zakona ili drugog akta u tekstu u kojem ga je Vlada utvrdila, nakon čega ga dostavlja Skupštini u odgovarajućem broju primjeraka. Imajući u vidu da je ovo ministarstvo predmetni zaključak dobilo 4. marta, odnosno nakon procedure verifikacije, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama odmah danas se i upućuje Skupštini Crne Gore”, naveli su iz Ministarstva na pitanje Vijesti zašto zakon još nije upućen u skupštinsku proceduru.

Iz Skupštine su kazali da se u proceduri nalazi i predlog poslanika Socijaldemokrata (SD) o izmjeni zakona o akcizama, kao i da je o njemu zatraženo mišljenje Vlade. Vlada je u međuvremenu dala mišljenje kojim se odbija ovaj predlog i predlaže usvajanje njenog predloga.


(MINA Business)