10-10-2023

Predstavljanje knjige-bajke „Sofija i čuvari vremena“ autorke Tatjane Kuljače u četvrtak u holu Akademije znanja

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 12. okobra, će u holu Akademije znanja biti predstavljena nova knjiga - bajka „Sofija i čuvari vremena“ autorke Tatjane Kuljače.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Na promociji koja će početi u 19 časova u holu Akademije znanja, ovu zanimljivu književnu avanturu predstaviće mr Natalija Đaletić, urednica izdavačke kuće Ouroboros koja je objavila knjigu, zatim profesorica Zorica Joksimović i autorka Tatjana Kuljača, dok će odlomke iz bajke čitati djeca.

"U čarobnom svijetu bajke Sofija i čuvari vremena, trećoj knjizi u serijalu o djevojčici Sofiji, avantura doseže novi nivo čarolije i uzbuđenja. Nakon što smo svjedočili njenim nevjerojatnim podvizima u bajkama Sofija i čarobna bašta i Luka i Sofija u čudesnoj šumi, sada se suočavamo s novim izazovom koji će testirati granice njenog duha. U ovoj avanturi Sofiiji se pridružuju njeni prijatelji Maja i Marko. Pratimo troje prijatelja čija je sudbina isprepletena sa magijom Knjige Vremena" - stoji na koricama ove knjige u kojoj se naglašavaju prijateljstvo i hrabrost kao dominantne vrline kojima je moguće prevazići sve prepreke.

Tatjana Kuljača (1980) rođena je u Sarajevu, odrastala u Konjicu, u Hercegovini do 1992. godine, kada je sa porodicom, zbog rata u Bosni i Hercegovini, otišla u Nikšić, gdje je završila osnovno obrazovanje i gimnaziju. Osnovne studije završila na Fakultetu za turizam u Kotoru, a postdiplomske magistarske studije na Fakultetu za turizam u Baru. Živi i radi u Bečićima.

Od novembra 2015. piše kolumnu „Mamizam“ za crnogorski magazin „Gracija“, u kojoj su zastupljene zanimljive priče o roditeljstvu.

Knjiga „Kako raste mama“ je prva zbirka kratkih priča koje govore o svim izazovima majčinstva. Ova knjiga je proglašena najboljim vodičem za roditeljstvo na našim prostorima i sjajnom porodičnom čitankom.

Tatjanin roman „U inat svima“ objavljen je 2020. godine u izdanju IK Ouroboros iz Podgorice.

Bajka za djecu pod nazivom „Sofija i čarobna bašta“ objavljena je u oktobru 2017. u izdanju izadavčke kuće „Samo Korak“ iz Beograda. Nakon toga je objavila nastavak „Luka i Sofija u čudesnoj šumi“, kao i „Priče jedne rijeke sa boginjama slovenske mitologije“. „Sofija i čuvari vremena“ treća je knjiga u nizu koja opisuje čudesne avanture neobične djevojčice Sofije, podržana je na konkursu Ministarstva kulture i medija Crne Gore 2022. godine. Tatjana uređuje i vodi Facebook stranu koja nosi njeno ime.