29-12-2021

Predstavljeno preko 200 naslova pisanog kulturnog nasljeđa Crne Gore

U Bijelom salonu Skupštine, koji je nedavno temeljno renoviran, predstavljeno je više od 200 vrijednih, kvalitetnih i reprezentativnih naslova u oblasti pisanog kulturnog nasljeđa Crne Gore, istorije, tradicije i kulture države.

Predstavljeno preko 200 naslova pisanog kulturnog nasljeđa Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Skupštine su saopštili da, sa obzirom na to da je Bijeli salon često mjesto najznačajnijih parlamentarnih razgovora i razmjene mišljenja najviših zvaničnika, na ovaj način ukazuju na značaj vrednovanja, čuvanja i promovisanja bogatog crnogorskog pisanog kulturnog nasljeđa.

Navodi se da je predstavljeno kapitalno izdanje Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Crnogorska bibliografija u četiri toma, 33 knjige, sa par stotina hiljada bibliografskih jedinica, koje se odnose na državu u periodu od pola milenijuma.

Iz Skupštine su dodali da to obuhvata i reprint izdanja koja su u različitim periodima obilježila crnogorsku istoriju i kulturu, odnosno inkunabule iz Crnojevića štamparije, naslovi crnogorske štampe Crnogorac, Glas Grnogorca i časopisi Orlić, Crnogorka, Zeta i drugih.

„Takođe, tu je i fototipsko izdanje jedinog sačuvanog autorizovanog Njegoševog rukopisa Svobodijada, kao i naslovi iz drugih edicija Nacionalne biblioteke: Bio-bibliografije i Posebna izdanja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sofisticirana izdanja Narodnog muzeja Crne Gore posvećena najznačajnijim dometima crnogorske umjetnosti i kulturne baštine i sastoje se od monografija, monografskih kataloga, knjiga, raznih publikacija.

To uključuje, kako je saopšteno, monografije Filipa Filipovića, Dada Đurića, Dimitrija Popovića, Petra Lubarde, Toma Pavićevića, zatim knjige Barok u Crnoj Gori, Ikone u Crnoj Gori, Crnogorski državni i dinastički amblemi, Strana odlikovanja u Crnoj Gori, Diplomatska predstavništva u Kraljevini Crne Gore, Memoari Lazara Tomanovića.

Iz Skupštine su kazali da Bijeli salon oplemenjuju i izdanja Državnog arhiva Crne Gore, kao što je Statut grada Kotora, Crnogorsko glumište, Poimenični protokoli izdatih pasoša u Knjaževini Crnoj Gori (1903-1905) – pet knjiga, Popis stanovništva Crne Gore – 1879, novac u Crnoj Gori.

„Zatim izuzetno kvalitetna izdanja Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore u oblasti bilateralnih odnosa Crne Gore sa pojedinim zemljama, Rusija, SAD, Njemačka, Bugarska, Francuska, kao i ilustrovanju monografiju o razvoju pješadijskog naoružanja u Crnoj Gori, Crnogorski zakonici 1796-1915 i Berlinski ugovor“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da čast i zadovoljstvo predstavlja i to što su u Bijelom salonu predstavljena i izdanja Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”, koja se odnose na kulturu i tradiciju glavnog grada, Muzeja i galerija Podgorice.

Iz Skupštine su naveli da su predstavljene i monografije crnogorskih slikara i druga izdanja u oblasti crnogorske kulture i tradicije, Javne ustanove Muzičkog centra u oblasti muzičkog života i kulture, kao i Pomorskog muzeja iz Kotora, koja se odnose na istoriju pomorstva.

„Navedena izdanja predstavljaju predmet uzajamne donacije knjiga koju je, u cilju razvoja saradnje i jačanja međuinstitucionalnih odnosa, inicirao i realizovao Bibliotečko-dokumentalistički centar Službe Skupštine“, navodi se u saopštenju.