27-01-2021

Preminuo akademski slikar Novica Kovač, profesor likovne kulture u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“

Nakon duže i teške bolesti, u 41. godini je preminuo akademski slikar i likovni pedagog Novica Kovač koji je radio kao profesor likovne kulture u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi.


Foto: Svetlana Mandić

Rođen 1980. u Nikšiću, Novica Kovač je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika, u klasi profesorice Anke Burić. Imao je 13 samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Učestvovao je u IWANO projektu 2010, na XVIII Barskom ljetopisu 2005, 35. Crnogorskom likovnom salonu „13. novembar“ 2013, kao i na 48. Hercegnovskom zimskom salonu 2015.

U saradnji sa Veselinom Vlahović, Novica Kovač je 2000. godine ilustrovao dvije bajke za djecu iz ciklusa „Doktor Mačak“, i to su bile prve ilustrovane autorske bajke za djecu u Crnoj Gori, piše portal Feral.bar.

2016. bio je koautor knjige za djecu „Vrtuljak“ koju je objavio zajedno sa suprugom Nikoletom Petrović Kovač.


Foto: Static.kupindoslike.com

Novica Kovač je radio kao profesor likovne kulture u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Njegov likovni izraz ostaće prepoznat po neuobičajenim sredstvima izraza koje je koristio, poput flomastera i hemijske olovke, najčešće u trenucima kada je opušten, uz zvuke bluza koji je volio.

Kustos nikšićkih „Muzeja i galerija” Milosav Milatović je uoči Kovačeve izložbe “Flomaster bluz” istakao da Kovač crta sa zadovoljstvom, ukazujući na sadašnjost, obične i skromne stvari i trenutke vrijedne poštovanja. Tako je i živio, pa su motivi iz njegove svakodnevice uz pomoć hemijske olovke ili flomastera lako postajali glamurozni, piše portal Vijesti.

U pamćenju kolega, Novica Kovač ostaje kao iskreni prijatelj i saradnik, izuzetno pažljiv čovjek i veliki umjetnik.



Izvor: Feral.bar/Vijesti.me