12-01-2023

Preminuo Džef Bek, jedan od najvećih gitarista u istoriji

Savremenik i prijatelj Džimija Hendriksa preminuo je u 78. godini od posljedica teške bakterijske infekcije.


Foto: Wikipedia

Jedan od ljudi koji su definisali sviranje električne gitare u rok muzici, Džef Bek, preminuo je u Engleskoj u 78. godini, objavljeno je na njegovoj Tviter stranici.

Kao razlog navode se komplikacije nastale zbog bakterijskog meningitisa.

Bek je bio aktivan na muzičkoj sceni, a nedavno je bio na turneji sa glumcem Džonijem Depom, takođe gitaristom.Džef Bek je stekao slavu tokom šezdesetih godina prošlog vijeka kada je u Jardbrsima zamijenio Erika Kleptona. U bendu je svirao sa Džimijem Pejdžom koji ga je i preporučio.

Posle toga je oformio Džef Bend u kojem je pjevao Rod Stjuart, a gitaru je svirao Roni Vud.

Bek je odbio da u Rolingstonsima zameni Brajana Džonsa, a Nik Mejson iz Pink Flojda izjavio je da su ga htjeli kao zamenu za originalnog gitaristu Sida Bereta, ali nisu imali petlje da ga pitaju pa je u bend došao njihov prijatelj Dejvid Gilmor.

Legendarno je Bekovo druženje sa Džimijem Hendriksom koji je Beka uvažavao kao jednog od najboljih gitarista krajem šezdesetih.

Njegov stil sviranja mijenjao se tokom karijere, smatra se začetnikom korišćenja distorzije u rok muzici, kao i sviranja bez trzalice, sa prstima na dugmetu za pojačavanje i vibrato-viljušci čime je dobijao do tada nečuven zvuk.

Imao je uspjeha sa solo pločama tokom sedamdesetih, ali je veći dio karijere svirao sa drugim muzičarima i u takozvanom „super grupama".

Pamtićemo ga i po legendarnoj sceni iz filma "Uvećanje" (Blow up) Mikelanđela Antonionija u kojoj lomi gitaru, nezadovoljan kvarom na pojačalu tokom svirke sa Jardbrdsima.
(RTS)