02-02-2022

Preminuo Petar Tutavac, prvi jugoslovenski keksar i tvorac „Plazme” i „Domaćice”

Prvi školovani jugoslovenski keksar Petar Tutavac, tvorac "domaćice" i jedan od autora recepture za "plazma" keks, preminuo je u 88. godini.


Foto: Saša Burić

Petar Tutavac je bio prvi školovani keksar u Jugoslaviji i prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi. Stvorio je brojne poslastice. Prvi u Jugoslaviji je napravio grisine. Osim "domaćice" i "plazme" zaslužan je i za štrudlu od smokava, "belvit" keks, bakin kolač i mnoge druge recepte.

Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno u Hrvatskoj). Sa 13 godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb.

Preko sindikata se 1949. godine javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika "Kraš", gde su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat.



Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je "domaćica". Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog vijeka.



Upravo se njegovo ime vezuje za početak proizvodnje "plazma" keksa, po uzoru na "keks koji se topi u ustima" iz jedne fabrike u Milanu.

Problem zbog imena keksa, koji se u Italiji originalno zavo "plasmon", rešen je dogovorom da "Bambi" može da proizvodi "plazmu" ali bez dozvole da je izvozi na italijansko tržište.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao jer je smatrao da pripadaju narodu.

"To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu", rekao je Tutavac u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: RTS