14-02-2018

Preporuke Instituta u slučaju kontakta sa oboljelima od boginja

Iz Instituta je juče preporučeno osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisane ili preležale tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu.

Preporuke Instituta u slučaju kontakta sa oboljelima od boginja | Radio Televizija Budva

Potrebno je da izbjegavaju društvene kontakte dok traje zaraznost.

Idealno bi bilo početi izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije počev od petog dana nakon kontakta sa oboljelom osobom, pa sve do 21. dana. Tokom tog perioda potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje mjeriti temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade (povišena tjelesna temperatura, kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost) telefonom obavjestiti izabranog ljekara, saopštili su oni.

Iz Instituta su upozorili da odrasle osobe tokom perioda inkubacije izbjegavaju sve kontakte sa osjetljivim kategorijama trudnicama, djecom koja imaju do 12 mjeseci, kao i osobama koje mogu da imaju problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema, uključujući oboljele od kancera i koje primaju hemio ili radio terapiju.

"Odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebalo da odlaze na posao, posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa osobama koje su u najvećem riziku od razvoja komplikacija morbila mala djeca, djeca u kolektivnim smj eštajima, djeca u vrtićima, djeca u bolnicama, hronično oboljela i stara lica", istakli su iz Instituta, i dodali da:

"Tokom perioda zaraznosti osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženima ne treba da idu u školu ili vrtić, na rođendane i slavlja".