06-07-2020

Pres NKT: Janović bio u kontaktu sa osobom niskog rizika, nosili su maske; Mjere samoizolacije iste za sve, bio on predsjednik opštine, pekar, kuvar...

Pres Nacionalnog koordinacionog tijela povodom novosti u vezi sa dešavanjima oko koronavirusa u Crnoj Gori održan je danas. Kako je pored ostalog naveo pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić, povećani priliv pacijenata je posljedica svega što se dešavalo početkom juna. Dodao je da niko nije mogao da predvidi da će biti ovoliki klaster koji je direktno povezan sa svadbenim veseljem.


Screenshot: yt/vladacrnegore

U KCCG 18 pacijenata

"Na liječenju u KCCG 18 na infektivnoj, na internoj se liječi 11 paacijenata i jedan je na respiratoru životno ugrožen. U Beranama 29 (četiri su životno ugrožena), 11 je u Baru svi dobrog stanja, 9 u NK i dva u PV a za jednog se čeka drugi negativni rezultat" kazao je dr Nermin Abdić.

Zaraza među fudbalerima

"U kontinuiranoj smo komunikaciji sa FSCG. Kada god postoji registrovano obolijevanje u sportskom kolektivu, protokol zahtijeva suspendovanje svih takmičenja i trenažnih procesa. Mi situaciju pratimo", kazao je pomoćnik direktora Inatituta za javno zdravlje Senad Begić.

Situacija u regionu

"Povećani priliv pacijenata je posljedica svega što se dešavalo početkom juna. Niko nije mogao da predvidi da će biti ovoliki klaster koji je direktno povezan sa svadbenim veseljem. Kada se radi o obolijevanju u regionu, sve zemlje regiona na dnevnim osnovama bilježe oscilaciju u trendovima. Zadnjih dana svi bilježe porast slučajeva i to je ono što ovaj dio Evrope treba da zabrine. Svi smo se nadali da će korona virust pokazati sezonalnost, međutim niti je MERS niti SARS pokazivao sezonalnost pa je bilo za očekivati da ga ne pokazuje ni novi koronavirus. Do smanjenja broja slučajeva doći će kada mjere daju rezultate a da bi mjere dale rezultate moraju se poštovati. Pred nama je težak period koji će biti još teži ako se ne poštuju mjere", kazao je Begić.

Ko je bio u kontaktu da pozitivnom osobom ne treba da čeka rješenje o samoizolaciji

"Svi kontakti zaraženih osoba automatski idu u samoizolaciju. Po automatizmu dobijaju rješenje o samoizolaciji. Međutim kontakti kontakata ne dobijaju svi rješenje o samoizolaciji,. Međutim, neko ko je bio u kontaktu sa kontaktom pozitivne osobe ne treba da čeka rješenje da bi odradio društveno odgovornu stvar i otišao u samoizolaciju. Recimo Velika Britanija ne određuje mandatorni odlazak u samoizolaciju već mjere zasnivaju na društvenoj odgovornosti zajednice", kazao je Begić.

O simptomima...

"Kada god se bavite bolešću koja ne pokazuje simptome, postoje osobe koje su među nama i koje nose rizik. Više puta smo rekli da je ovo epidemiološki pakao. Naš stav je jasan - svaka osoba moće biti zarazna i jedini način je da nosite masku i držite distancu. Učetalost asimptomatskih slučajeva je različita od zemlje do zemlje. Neke osobe određene zdravstvene tegobe smatraju normalnim pa ih ne prijave, isto tako i ljudi koji su iznureni vrućinama to ne pripisuju koroni... Sve su to stvari sa kojima se susrećemo. Konačni udio asimptomatskh osoba znaaćemo kada prođe sve ovo. To zavisi i od starosne dobi osobe. U CG uzrast od 30-39 godina uzrast dominirra i u toj grupi je za očekivati da simptomi budu prisutniji", kazao je Begić.

Ima li testova

"IJZ posjeduje dovoljnu količinu testova. Na zalihama imamo uvijek po par hiljada testova. Presjeke pravimo u 17 h što znači da obuhvata presjek jučerašnji dan nakon 17 do današnjeg u 17. Od nedjelje smo uradili smo 606 PCR testova i to je svojevrstan uspjeh", naveo je Begić.

Komentar na krivičnu prijavu Kusovcu

"Dokaz da je zakon isti za sve. Država je kadra da odgovori na neadekvatno ponašanje pojedinaca koji su zbog lične neodgovornosti doveli u opasnost potencijalne kontakte. Zakon je isti za sve i mora se poštovati. Mjere samoizolacije su iste pa makar bio on predsjednik opštine, radnik, pekar, kuvar. Paspir koji dobijete morate poštovati kako bi pokazali i ličnu i društvenu odgovornost", kazao je Abdić.

Što Janović nije ispoštovao samoizolaciju?

"IJZ nije imao podatak da se Janović nalazio među kontaktima zaražene osobe. Kada smo obavili istraživanje utvrdili smo da je kontakt ostvaren u periodu kada osoba i nije bila možda zarazna. I kontakt je ocijenjen kao kontakt niskog rizika jer su nosili maske. Urađeno je i laboratorijsko uzrokovanje i vidjeli ste da se radi o negativnom rezultatu testa. Bez obzira na njegovu ličnu inicijativu, uzorkovanje i istraživanje se i radi na inicijativu i preporuku IJZ", kazao je Begić.

Odgovornost za održavanje izbora...?

"Teško i ozboljno pitanje. Izanalizirali smo sve rizike koje nosi glasanje ali i sve pripremne radnje počev od rada DRI, pripreme odbora... Na vrijeme smo krenuli sa pripremama i mjere se moraju usvojiti konsenzusom. Ne radi se ovdje samo o jednostranom potpisivanju mjera od strane IJZ, već se one moraju i poštovati kako bi bili sigurni da zdravlje ne bude ugroženo", kazao je Begić.



Izvor: FOS Media