20-04-2020

Pres NKT: Pokazali smo uspješnost u borbi protiv epidemije

Kao jedna odgovorna institucija Nacionalno koordinaciono tijelo je pokazalo odgovornost u donošenju, pa će tako i u ublažavanju mjera. Međutim, ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Dakle kada ih građani shvate kao nepoštovanje moraćemo da se vratimo u situaciju koju ne želimo, poručio je na današnjoj pres konferenciji direktor Kliničkog centra Jevto Eraković odgovarajući na pitanje o tome kada i na koji način bi se moglo početi sa ublažavanjem mjera.


Foto: PR Centar

Eraković je zahvalio građanima na odgovornom ponašanju tokom vaskršnjih praznika.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je stopa urađenih testova u Crnoj Gori gotovo 8.000 na milion te da je to stopa koja je u regionu Zapadnog Balkana vodeća. On je poručio da su zadovoljni dinamikom oporavljanja pacijenata i da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

O eventualnom ublažavanju mjera

"Imali smo konsultaciju danas i analizirali smo situaciju prije zasijedanja NKT. Obavili smo razgovore i sa SZO i jasno je da sve zemlje u sličnoj poziciji kao i CG moraju da razmišljaju o tranzicionom periodu ukidanje mjera. Kao jedna odgovorna institucija NKT je pokazala odgovornost u donošenju, pa će tako i u ublažavanju mjera. Međutim, ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Dakle kada ih građani shvate kao nepoštovanje moraćemo da se vratimo u situaciju koju ne želimo. Zato očekujem da će kao što su i sada pokazali odgovornost, tako biti i sa ublažavanjem mjera. Rezultati rada će biti vidljivi jedino ako poštujemo mjere koje su na snazi ali i one koje ćemo definisali", kazao je Eraković.

Otvaranje škola i vrtića...?

"Studiozno ćemo razmotriti mjere ali posmatrajući trenutnu epidemiološku situaciju nećemo iči sa mjerama koje predstavljaju veliki epidemiološki rizik. Škole i vrtiće neće biti prvi na razmatranju", naveo je Eraković.

Da li je kriva počela da pada?

"Pik smo imali 3. aprila i od tada imamo postepen pad slučajeva obolijevanja", kazao je Begić.

Zaraženi zdravstveni radnici

"Zdravstveni radnici su u prvoj liniji borbe i u neposrednom kontaktu sa pacijentima. U ovom periodu smo izvršili testiranje na svim klinikama i naše 2 medicinske sestre i jedan medicinski tehničar su pozitivni na covid 19. Međutim, zahvaljujući mjerama koje smo preduzeli obezbijedili smo im na vrijeme smještaj koji koriste, nisu sa svojim prijateljima i porodicom, u izolaciji su. Nemaju nikakvu komplikovanu kliničku liku i osjećaju se dobro. U okviru KCCG imamo ispod 0,2 % zaraženih u odnosu na ukupan broja zaposlenih. Cilj nam je da nemamo ni jednog ali potpuno nam je jasno da je nemoguće izvršiti stopostotnu zaštitu. Oni svjesno ulaze u rizik i zato je bitno da građani poštuju mjere", kazao je Eraković.

Dinamika oporavljanja pacijenata

"Zadovoljni smo dinamikom oporavljanja pacijenata. U Baru imamo devet pacijenata (četvoro djece) svi su stabilni, u Beranama jedan i u Nikšiću osam pacijenata", naveo je Eraković.

"Obolijevanje je pod solidnom kontrolom što je u suštini rezultat rada i ponašanja građana", kazao je on.

Građani CG pokazali odgovornost

"Građani CG pokazali odgovornost. Ponašali su se odgovorno i za vrijeme vaskršnjih praznika i ja im se u ime medicinskih radnika zahvaljujem. Prije praznika imali smo razgovore sa predstavnicima Mitropolije i drago mi je da su ti naši stavovi struke usvojeni", rekao je Eraković.

Vrela Ribnička kandidat za popuštanje mjera

"Situacija na Vrelima Ribničkim zadovoljavajuća. Nismo utvrdili sekundarno obolijevanje. Žarište je pod apsolutnom kontrolom i kandidovano je da uđe u razmatranje za popuštanje epidemioloških mjera".

Stopa urađenih testova u CG gotovo 8.000 na milion

"Testiranje nasumično je već nekoliko sedmica. Osim kontakata indikacije su poprilično široke. Unaprijedili smo i tehniku uzrokovanja. Stopa urađenih testova u CG je gotovo 8.000 na milion. Stopa koja je u regionu Zapadnog Balkana vodeća i trudićemo se da sa takvom politikom testiranja nastavimo i ubuduće. Imamo dovoljno testova", pojasnio je Begić.

"Na svijetu ima oko 100 kompanija koje su izašle sa komercijalnim dostupnim testovima za utvrđivanje antittijela. Nažalost ni jedan od njih nema odgovarajuću specifičnost i senzitivnost. Treba da prođe vrijeme da bi njihov kvalitet bio zadovoljavajući. Sama SZO i druge zdravstvene organizacije širom svijeta iskazuju dozu obazrivosti kada se rradi o tumačenju ovih testova. Kada budemo sigurni u njihovu tačnost onda ćemo krenuti sa takvom vrstom testiranja", naveo je Begić.

"Epidemiološka situacija pod kontrolom"

"Sa ovakvim virusom ništa se ne zna. Epidemiološka situacija je pod kontrolom i za očekivati je da će takva situacija da se nastavi. Trudili smo se uvijek da idemo korak ispred i koristimo sve podatke koji su nam dostupni iz svih oblasti širom svijeta", kazao je Begić.

KCCG spreman i za mnogo teže situacije

"Što se tiče kapaciteta u KCCG oni su spremni za mnogo teže i zahtjevnije situacije od trenutne u CG. Međutim, mnogo je važnije poštovati mjere koje su nam omogućile da kvalitetno, temeljno i predano liječimo pacijente bez pritiska na zdravstveni sistem. Ne znamo kakva će biti slika virusa u narednom periodu ali sa trenutnim kapacitetima spremni smo da odgovorimo", kazao je Eraković.

Stanje pacijenata

"U KCCG se liječi 17 pacijenata, 12 je u infektivnoj a pet u internoj na jednici intenzivnog liječenja. Ovih 12 u infektivnoj su dobrog opšteg stanja. Danas smo otpustili dva sa infektivne. Što se tiče interne klinike tri pacijenta zahtijevaju intenzivno liječenje. Od toga su dva na respiratoru i životno su ugroženei. Posebno bih istakao stanje jednog pacijenta koje je jako komplikovano i teško", kazao je Eraković.

Profesionalni sportisti i trening

"Na današnjem sastanku pomenut je profesionalni sport tako da sve u skladu sa razvojem situacije biće primjenjivane i mjere. Naši sportisti nisu zaboravljeni", kazao je Begić.

34 dana od uvođenja mjera

"Imali smo velika iskušenja li nas posebno ponosnim čine dobri rezultati. CG je pokazala da ima dobro izgrađen zdravstveni sistem. Ono što je najvažnije pokazala je da ima odgovorne građane. Da nije bilo jasnog odgovora na mjere, ne bi imali ni ovako dobre rezultate", kazao je Eraković.

"Bez ikakve namjere da se mjerimo sa bilo s kim, pokazali smo uspješnost u borbi protiv epidemije. Sada ne smijemo da pokleknemo pred ciljem i anuliramo sve što smo postigli do ovog trena. Pozivam građane da kao i do sada nastave sa odgovornim ponašanjem", naveo je direktor KC.

"Ponosan sam i što sam dio kolektiva KCCG koji je i u ovim trenucima pokazao da postoje profesionalni, odgovorni ljudi koji mogu da odgovore izazovu u svakom trenutku. Želim da zahvalim i svim zdravstvenim institucijama u CG koji su znijeli ovo breme, kao i privatnoj bolnici Kodra", rekao je Eraković.

On je zahvalio policiji na profesionalnom odnosu.

"Posebno je bilo dirljivo prije neko veče kada su pripadnici policije došli ispred KCCG da odaju priznanje svim zdravstveni mradnicima. Policija CG je na jasan i profesionalan način pokazala kako se poštuju vrijednosti. Tu su i vojnici, donatori, volonteri, CKCG. Ostaje nam da svi zajedno udruženi profesionalnim i patriotskim motivima nastavimo uspješnu borbu i ustrajemo", naveo je Eraković.

Izvor: FOS Media