16-06-2023

Prihodi državne kase od turizma 35% veći, najbrojniji gosti iz Rusije

Prema podacima Ministarstva finansija ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, od turizma je državna kasa prihodovala 1.119.558 eura, što predstavlja rast od 35,5% u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije.


Foto: Arhiva

Kako navode, riječ je o prihodima državnog budžeta po osnovu boravišne takse, članskih doprinosa i turističke takse.

Prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 14. junom iznosi 574.821 eura, što predstavlja rast od 77,62% u odnosu na isti period prethodne godine.

“Prihod od turističke takse naplaćen zaključno sa 14. junom 2023. god. iznosi 175.928, što predstavlja rast od 21,24% u odnosu na isti period prethodne godine”, saopšteno nam je iz NTO.

Pored toga zaključno sa jučerašnjim danom ove godine je prihod od članskog doprinosa iznosi 368.808 eura što predstavlja rast od 3,08% u odnosu na isti period prethodne godine.

Očekivanja Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, od ove sezone su, kako kažu, prilično visoka imajući u vidu dobru predsezonu, te dobre najave za ljetnje mjesece.

“Prema riječima hotelijera, najave su bolje u odnosu na isti period prethodne godine i zadovoljni su kako je počela ljetnja turistička sezona. Oni ističu da su odlične najave sa tržišta regiona, Njemačke, Austrije, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Češke i Izraela”, saopšteno nam je iz NTO.

Svi indikatori turističkog prometa, kako kažu u NTO, pokazuju da je riječ o dobroj sezoni.

“Posebno ohrabruje to što su lokalne turističke ogranizacije sa sjevera Crne Gore zadovoljne najavama za naredne mjesece. Lokalne turističke organizacije su pripremile odlične programe manifestacija, što će sigurno osigurati dobru posjećenost i u narednom periodu”, poručuju iz NTO.

Podsjećaju i na preliminarne podatke Uprave za statistiku MONSTAT za kolektivni i individiualni smještaj, koji kažu da je od početka godine zaključno sa aprilom tekuće godine u Crnoj Gori registrovano 370.156 turista, što je oko 64% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

“Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT tokom prva četiri mjeseca tekuće godine u Crnoj Gori je najviše boravilo turista iz Rusije (78.050), Srbije (38.164), Njemačke (21.738), Albanije (21.460) i Kosova (14.244).


(RTCG)