31-03-2023

Prilagoditi carinske politike potrebama ekonomije

Prilagođavanje carinskih politika i usvajanje standarda EU u dijelu regulative u oblasti kontrole robe koja se uvozi-izvozi, treba da odgovori potrebama realne ekonomije i ekonomske saradnje unutar regiona, ocijenila je predsjednica Privredne komore, Nina Drakić.

Prilagoditi carinske politike potrebama ekonomije | Radio Televizija Budva

Foto: PKCG

Ona je u toku u službene posjete Skoplju, koja je okupila predsjednike privrednih komora iz zemalja Zapadnog Balkana, govorila na panelu koji je bio posvećen netarifnim barijerama i unapređenju kapitala radne snage, koji je održan tokom drugog radnog dana.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, iskoristila priliku da pozove na otklanjanje barijera u plasiranju poljoprivrednih i drugih prehrambenih proizvoda, koji se proizvode u Crnoj Gori, a plasman je namijenjen prije svega zemljama regiona, a onda i šire.

Tokom dvodnevne posjete, kako je saopšteno, održana je 25. sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, na kojoj je donijeta odluka o održavanju osnivačke skupštine budućeg udruženja koje će se baviti ekonomskom saradnjom i integracijom, sa sjedištem u Podgorici.

“Jedna od važnih odluka koju je donio UO KIF-a jeste inicijativa prema nadležnim tijelima EU, da se produži period važenja viza vozačima koji su važna karika u poslovima transporta i povezivanja kako u zemljama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju PKCG.

Predstavnike privrednih komora, prvog radnog dana zasijedanja UO KIF ZB6, primio je i predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski.

Pendarovski je podržao napore na unapređenju regionalne saradnje, iskazujući nepodijeljenu podršku ekonomske zajednice Sjeverne Makedonije da doprinosi tom cilju.

U agendi ovog događaja bila je i svečanost uručenja nagrada najuspješnijim kompanijama iz zemalja članica KIF WB6, kojoj su pored ostalih prisustvovali predstavnici Evropske komisije-DG Near, Jedinice za politiku i regionalnu strategiju Zapadnog Balkana, kao i drugi predstavnici poslovne zajednice iz regiona.

“Čak tri kompanije iz Crne Gore su dobitnici nagrada ZB6 KIF-a Mega International u kategoriji Najveći rast izvoza u region u prošloj godini, kompanija Logate u kategoriji Digitalni šampion u ZB6 i kompanija NEST Coworking u kategoriji Šampion u zaštiti životne sredine u ZB6”, navodi se u saopštenju.

Na panelu su govorili i Marko Škuletić iz kompanije Gray International, Velizar Perunović iz kompanije Milsped, Vasil Naci iz Agna Grupe, Mate Gjorgjievski iz Sekretarijata transportne zajednice kao i Danijela Gačević iz Sekretarijata CEFTA-e.