22-04-2020

Problem uličnih životinja u Opštini Budva

Ujedinjene šapice i neformalno Udruženje građana Budve su se obratili saopštenjem za javnost povodom rješavanja problema uličnih životinja u Budvi, trenutne problematike kućnih ljubimaca koji sve češće bivaju napušteni kao i još veće problematike trovanja napuštenih životinja kao i lutalica.


Foto: Ilustracija

"Situacija prouzrokovana koronavirusom ogoljela je problem pasa lutalica kao i uličnih mačaka. Ljubitelji i zaštitnici životinja ali i ostali građani su svjedoci nemilih scena na ulicama Budve- od otrovanih mačaka, tek rođenh mačaka i pasa koji su odbačeni, napuštenih i bolesnih životinja i slično", navodi se u saopštenju.

Takođe, iz ovog Udruženja podsjećaju širu javnost da je šef kabineta Opštine Budva nezvanično dao zeleno svjetlo za izradu propusnica za volontere koji hrane ulične životinje na području plaža koje su zatvorene za posjetioce, te kako ističu do današnjeg dana od tih propusnica nije bilo ništa, iako su spiskovi sa volonterima odavno gotovi.

"Smatramo da su najvećim dijelom odgovorni nadležni u Opštni Budva koji su nezainteresovani za ovaj veliki problem. Zbog toga su neodgovorni ali i moralno diskutabilni pojedinci dobili vjetar u leđa te se prema životinjama ponašaju nečovječno, nerjetko i monstruozno.

Iz navedenih razloga podsjećamo javnost a posebno nadležne opštinske organe da je svako maltretiranje i trovanje životinja krivično djelo (član 8. Zakona o zaštiti dobrobiti životinja), kao i da se član 19. Stav 24 Statuta opštine Budva odnosi na navedeni problem", dodaje se u saopštenju.

Uprkos tome na ulicama našeg grada sve češće viđamo napuštene, bolesne ali i mrtve životinje. Pozivamo na zajedničko djelovanje jer je krajnje vrijeme da se ovakva situacija počne mijenjati nabolje!", zaključuje se u saopštenju Ujedinjenih šapica i neformalnog Udruženja građana Budve.