02-05-2021

Problemi sa otpadom u Bečićima, stanari očistili naselje

Stanari zgrade "Akacia" u Bečićima juče su napravili akciju čišćenja ovog naselja koje se nalazi iznad novoizgrađenog kružnog toka na potezu prema kompleksu "Anatolia". Intenzivna gradnja u posljednjih godinu dana učinila je da veće količine otpada budu često viđen prizor u pomenutom dijelu budvanske opštine.


Foto: Instagram/akacia_apart

Plastične kese, flaše i druge ambalaže, građevinski materijal i šut već duže vrijeme bili su nabacani, kako uz put tako i po preostalim zelenim površinama.

Anastasija Pavlova-Čurakova, Ruskinja koja živi u pomenutoj zgradi, naglašava da su stanari "Akacije" najviše problema sa otpadom imali tokom vjetrovitog vremena. Čekali su eventualno rješenje, a na kraju se sami organizovali i pokrenuli akciju sređivanja okoline.


Foto: Instagram/akacia_apart

U tome su apsolutno uspjeli učinivši naselje ljepšim i čistijim.

"Crna Gora ima vrijedne prirodne resurse koje je neophodno zaštititi. Mi smo naš životni prostor očistili na 1. maj - Međunarodni praznik rada. Nadamo se da će ovo postati dobra tradicija", kazala je za portal RTV Budva Pavlova-Čurakova.

Da je situacija sa otpadom u bečićkom naselju uzela maha, nedavno je upozorio i Matija Svorcan, ekološki aktivista i član NVO Eko Centar Budva.

"Zatečeno stanje u Bečićima nije primjerno i nadam se da su nadležne institucije pokrenule postupak rješavanja problema. Bacanjem otpada van predviđenih kanti i kontejnera, oni koji to rade treba da znaju da na taj način ugrožavaju svoj, a potom i prostor svoje djece i komšija", rekao je on.


Foto: portal RTV Budva

Naša sagovornica iz zgrade "Akacija" pojašnjava da su sa nagomilanim otpadom naročito imali kada je vrijeme vjetrovito jer tada, dodaje ona, smeće biva razbacano po okolini.

Stanari zasadili i vrt

Anastasija Pavlova-Čurakova priča nam da su stanari dali dobar primjer sugrađanima i u dvorištu zgrade zasadili baštu. Uzgajaju rukolu, peršun, čeri paradajz i zelenu salatu.

"Dvije sestre, Nađa i Tanja, koje su se tek nastanile u "Akaciji", započele su rad na stvaranju vrta prošle zime. Djevojčice su izgradile posebne bunare od kamena da zadrže protok kišnice i napravile povrtnjak. Rastresle su zemlju i iz nje izvukle mnoštvo kamenja, koje je potom korišćeno za stvaranje orgada i staza. Takođe su iskopale i određenu količinu građevinskog otpada koji je ostao nakon izgradnje. Inače, radnici susjednog gradilišta pomogli su nam da odnesemo taj otpad na čemu smo im zahvalni", navodi sagovornica.


Foto: portal RTV Budva

Otpad duž cijele ulice

Tokom nedavne šetnje potezom od raskrsnice za hotel "Queen of Montenegro" do kraja ulice koja se proteže uzbrdo pored kompleksa "Anatolija", ekipa našeg portala naišla je na veću količinu nezbrinutog otpada.

Na krošnjama drveća i nižem rastinju visile su kese, smeće odloženo pored puta kvarilo je izgled naselja u izgradnji.


Foto: portal RTV Budva

Tokom minulog perioda, prema riječima mještana koje smo zatekli, nije bila rijetkost da i kontejner preko puta marketa IDEA bude zatrpan, a otpad razbacan po trotoaru.

Ovom prilikom apelujemo na nesavjesne pojedince da ne bacaju smeće na za to nepropisana mjesta. Takođe, vjerujemo da nadležnim službama ne bi trebalo puno vremena da lokacija u Bečićima bude uvijek čista. Do tada, znamo da su kontejneri ispražnjeni trudom stanara "Akacije".


Foto: portal RTV Budva

Ipak, građevinski otpad još uvijek stoji ispod mosta sa druge strane.


M.S.