30-09-2021

Proces evropske integracije prioritet Vladine agende

Ubrzanje svih obaveza koje proističu iz evropske integracije je apsolutni prioritet, a relevantni propisi su na sedmičnom nivou visoko na dnevnom redu Vlade, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Proces evropske integracije prioritet Vladine agende | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila dva izvještaja koji obuhvataju najvažnije aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore u prvoj polovini godine.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade naveli su da su usvojeni kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) za period od aprila do juna, kao i polugodišnji izvještaj za period od januara do juna ove godine.

Tim dokumentima, kako su kazali, dat je pregled realizovanih obaveza u kontekstu sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i predstavljen napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, sa posebnim fokusom na pregovore u poglavljima 23. i 24.

Navodi se da je usvojenim dokumentima dat prikaz političkog dijaloga Crne Gore sa EU.

Kordić je na sjednici Vlade istakla da su u prvoj polovini ove godine uspješno realizovani pododobori za pravdu, slobodu i bezbjednost, saobraćaj, životnu sredinu, energetiku i regionalni razvoj, unutrašnje tržište i konkurenciju.

„Kao i sastanci Zajedničkog konsultativnog odbora EU i Crne Gore, Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore, Posebne radne grupe za reformu javne uprave, koji se održavaju u kontekstu sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, navela je Kordić.

Ona je kazala da kvartalni i polugodišnji izvještaji potvrđuju dobru saradnju Skupštine i Vlade u procesu evropske integracije, koja se temelji na Rezoluciji o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU iz 2013. godine.

“Navedene aktivnosti potvrđuju punu posvećenost Vlade i pregovaračke strukture ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa i zauzimanju ravnopravnog mjesta u porodici evropskih naroda”, rekla je Kordić.