15-12-2022

Procesuirano 18 osoba zbog krijumčarenja skoro tone marihuane

Službenici Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva su, u okviru međunarodne akcije Bruda, procesuirali 18 osoba koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem velikih količina narkotika na međunarodnom nivou.

Procesuirano 18 osoba zbog krijumčarenja skoro tone marihuane | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/ pixabay


Iz Uprave policije je saopšteno da je akcija sprovođena duže vremena uz podršku kancelarija FBI i Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije (NCA), kao i u saradnji sa policijskim službenicima Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije i policijskim službenicima Bosne i Hercegovine.

„Krivična prijava je podnijeta protiv 18 osoba koje se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su kazali da su njihovi službenici izvršili pretrese na 14 lokacija u više gradova u Crnoj Gori i uhapsili deset osoba.

„Dvije osobe se i dalje potražuju, četiri se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Crnoj Gori i zemljama regiona, a dvije u pritvoru zbog sumnje da su prošle i ove godine počinili krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga u Crnoj Gori i Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sumnja se da su članovi kriminalne organizacije neovlašćeno nabavljali i prevozili radi dalje prodaje određene količine marihuane iz pravca Albanije preko teritorije Crne Gore, ka državama regiona i Evropske unije.

„Policijski službenici su sprovodili tu plansku aktivnost od prošle godine i presijecanjem ruta koje su koristili pripadnici te kriminalne grupe, u više pojedinačnih zapljena na teritoriji Crne Gore i zemalja regiona, pronašli i oduzeli oko tonu marihuane“, ističe se u saopštenju.

Iz Uprave policije su rekli da te aktivnosti predstavljaju dio kontinuiranih mjera i radnji koje, u saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovode u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjem narkotika na međunarodnom nivou.