18-10-2018

Prodaja automobila u Evropi snažno pala

Prodaja automobila u Evropi naglo je pala u septembru zbog uvođenja novog testa potrošnje goriva i emisije ugljen dioksida, pokazuju podaci evropskog udruženja proizvođača automobila. U septembru je u 27 država Evropske unije (EU) registrovano tek nešto više od milion novih automobila, čak 23,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, piše Hrportfolio.

Prodaja automobila u Evropi snažno pala | Radio Televizija Budva

To nije iznenađenje s obzirom na to da je uvođenje novog testa, na početku septembra, prouzrokovao veliki skok broja registrovanih novih automobila u avgustu, 31,2 odsto. Većina država EU u septembru je zabilježila pad prodaje novih automobila, uključujući i pet velikih tržišta.

Najveći pad prodaje, među pet velikih proizvođača, zabilježila je Njemačka, 30,5 odsto. Slijede Italija sa padom prodaje od 25,4 odsto i Velika Britanija sa 20,5 odsto, dok je najblaži pad zabilježen na francuskom tržištu, 12,8 odsto.

U grupi starih članica EU broj registrovanih novih automobila smanjen je na godišnjem nivou 23,3 odsto, a u novim članicama, koje su u cjelini obično bilježile znatno veće stope rasta prodaje nego stare, 26,9 odsto.

U prvih devet mjeseci potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU uvećana je 2,5 odsto, u skladu s očekivanjima za ovu godinu.

Među pet vodećih tržišta, najveći rast potražnje zabilježila je Španija 11,7 odsto, slijede Francuska sa 6,5 odsto i Njemačka sa skromnih 2,4 odsto.

U Italiji je prodaja novih automobila smanjena u prvih devet mjeseci 2,8 ossto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Velika Britanija je zabilježila izrazitiji pad od 7,5 odsto.

U grupi starih članica EU, potražnja za novim automobilima porasla je od januara do septembra skromnih 1,6 odsto, dok su nove ostvarile snažan rast od 13 odsto.