12-05-2014

Projekat RTB uspješno predstavljen u Bijelom Polju

U okviru Drugog regionalnog festivala fantastične književnosti, koji je održan proteklog vikenda u Bijelom Polju, RT Budva promovisala je veoma značajan projekat u koprodukciji sa Mebius filmom iz Sarajeva. Riječ je o jedinstvenom dokumentarnom projektu na našim prostorima, koji obiluje autentičnim istorijskim pričama, podacima, mitovima i legendama.

Projekat RTB uspješno predstavljen u Bijelom Polju | Radio Televizija Budva

Projekat je izazvao veliku pažnju, kako medija, tako i učesnika ovog značajnog regionalnog festivala, a novinare je interesovala ideja stvaranja pomenutog projekta o kome je govorio direktor RT Budva, Dragan Klarić.

"Došao sam na ideju da pokušamo da snimimo nešto što je vezano za nematerijalnu kulturnu baštinu", kazao je Klarić.

Upravo, tim povodom ideju je predložio poznatom reditelju iz Sarajeva, Faruku Sokoloviću.

Tako se ušlo u realizaciju ovog projekta kaže Klarić, ističući da je već nakon drugog snimanja bilo jasno da će se napraviti nešto veličanstveno. Na projektu se radi već šest mjeseci, i do sada je snimljeno šest epizoda.

Riječ je o mozaiku tematski različitih oblasti, legendi, kazivanja i mitova o prirodnim i kulturnim vrijednostima poznatih i manje poznatih istorijskih zbivanja iz obilne riznice crnogorskih ambijentalnih i antropoloških bogatstava.

Sve te najčudesnije priče su ilustrovane vrhunskim profesionalnim snimcima nesvakidašnje ljepote Risna, Perasta, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Bara, Budve, Virpazara, Nikšića, Skadarskog jezera, vizuelnim i sadržajno uzbudljivim materijalom koji priča priče o lokalitetima, ličnostima i za njih vezanim istorijski, mitski i kroz legendu.

Koristeći poznate i dostupne istorijske izvore, kao i elemente iz mitološkog korpusa, serijal nastoji da osvijetli vrijeme, krajeve, običaje i likove koji sežu u minule vjekove i epohe.

Svaka priča govori o vječnom, sudbinskom preplitanju polisa i čovjeka, i svaka na svoj način nosi terete svoga vremena.

Obzirom na kapacitete RT Budva i složenu finansijsku situaciju, jedan ovakav projekat predstavlja vrlo značajan poduhvat.

"Puno je posla bilo, ali moraju se zadovoljiti baš onakvi standardi koje zahtijeva jedna ozbiljna produkcija", istakao je Klarić.

U nastavku snimanja serijala na ovom projektu učestvovaće doajeni našeg glumišta, među kojima su Branislav Lečić i Petar Božović.

U snimanju su učestvovali vodeći autoriteti iz oblasti arheologije, književnici, arhitekti i istoričari.

Planirano trajanje produkcije je godinu dana, a očekivanja direktora RTB Dragana Klarića su da će ovaj projekat uspješno plasirati susjednim državama, afirmišući tako kulturno bogatstvo Crne Gore, a treba razmišljati i komercijalno, kazao je on, i najavio da će snimljeni materijal ponuditi na DVD kopijama turističkim organizacijama i agencijama, što će svakako doprinijeti afirmaciji ovog regiona, ali i cijeloj zemlji.

Prema riječima Klarića, iza ovog projekta trenutno stoji samo RT Budva.

Snimanjem ovog autentičnog serijala RT Budva pokazala je izuzetnu snagu jednog lokalnog emitera, koju medijska scena Crne Gore tek treba da prepozna, ocijenjeno je na festivalu u Bijelom Polju.