31-07-2016

Promocija knjige Branke Bogavac „Od beznađa do nade“

Promocija knige Branke Bogavac Le Kont (Le Comte), „Od beznađa do nade“ (Razgovori u Parizu) i predstavljanje ostalih izdanja autorke, održaće se u Budvi (Hala I Jadranskog sajma), u sklopu I Međunarodnog sajma knjiga, u nedjelju, 31. jula u 20:00h. Razgovor sa autorkom će voditi Radmila Krgović, Glavna i odgovorna urednica časopisa Renome.

Promocija knjige Branke Bogavac „Od beznađa do nade“ | Radio Televizija Budva

„Ova, kao i prethodne Brankine knjige - Razgovora u Parizu, se čitaju dozirano i uvijek im se vraćam sa novim entuzijazmom, kao Andrićevim - Znakovima pored puta - koje, gdje god da otvorite - na pravoj ste strani. Brankina ljubav, energija, hrabrost i istrajnost, da nam sve ovo učini dostupnim, jedinstvena je i od neprocjenjivog značaja, ne samo za stvaraoce koje predstavlja u svojim knjigama, nego i za Crnu Goru, njenu kulturu, kojoj ostavlja u nasljeđe svevremene kulturne vrijednosti“ – navodi između ostalog Radmila Krgović.

Knjiga - Od beznađa do nade - se sastoji od trideset i jednog intervjua sa sagovornicima iz jedanaest zemalja, sa više kontinenata.



„ ... Za razliku od prethodnih „Razgovora u Parizu“ u kojima se nalaze samo pisci, ova knjiga obuhvata stvaraoce različitih umjetnosti. Zajednička crta ovih priča je u tome što su ti ljudi prošli kroz ekstremne situacije u životu. Svima su ti doživljaji nametnuti istorijom ili režimom u kome su živjeli...“ – navodi između ostalog, Branka Bogavac Le Kont (Le Comte) u Napomeni knjige.

Razgovori su vođeni sa: Gao Singđijanom, Đerđom Konradom, Belom Ahmaduljinom, Frederikom Begbedeom, Adonisom, Lenom Konstante, Ernestom Sabatom, Pasternakovim sinom, Jevgenijem Borisovičem, Aleksandrom Anikušinom. U knjizi je i izuzetna priča o pasternakovoj ljubavi i muzi, Olgi Ivinskoj, koja ga je inspirisala za lik Lare u romanu Doktor Živago, kao i drugim sagovornicima.

Izdavač knjige od Beznađa do nade je JP Kulturni centar Bar.