20-04-2023

Promocija poetske zbirke „Suteren“ autora Mata Uljarevića večeras u Akademiji znanja

Promocija zbirke poezije "Suteren", laureata prestižnog pjesničkog priznanja "Novica Tadić", mladog pjesnika Mata Uljarevića, biće upriličena večeras u holu Akademije znanja u Budvi. Na promociji koja počinje u 20 časova govoriće Žarko Milenković, pjesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti, takođe jedan od članova žirija za dodjelu nagrade "Novica Tadić".

Promocija poetske zbirke „Suteren“ autora Mata Uljarevića večeras u Akademiji znanja | Radio Televizija Budva

Mato Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine. Diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Predraga Milačića 2020. godine. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih umjetničkih projekata, studijskih razmjena, rezidencija i radionica. Studijski je boravio na programu “Skulptura, objekat, instalacija” na Fakultetu lijepih umjetnosti i dizajna u Bratislavi (2018. ERASMUS+). Dobitnik je više nagrada u oblasti umjetnosti. Bavi se skulpturom, crtežom, konceptualnom umjetnošću i animacijom. Član je ULUCG i osnivač NVO Reanimacija. Radi i kao reditelj na nekoliko filmskih projekata (“Uroš”, “Burna brežina”). Autor je knjige “Suteren” (2022). Osnivač je izdavačko-umjetničke inicijative “Tvrd orah”. Trenutno završava master studije na FLU Cetinje. Piše poeziju i esejistiku.



Recenzent nagrađene pjesničke zbirke Suteren, Želidrag Nikčević, književnik i književni kritičar, između ostalog je zapisao: "Prva zbirka pjesama ne mora biti precizna najava snage i širine budućeg stvaralaštva, ali se baš u njoj vrlo često naziru obrisi autentičnog dara. U pjesničkom rukopisu Mata Uljarevića prilično jasno odzvanja i ona tipično tadićevska gorko-ironijska nota, kojoj dugujemo neke od ponajboljih pjesama srpske današnjice."