15-03-2023

Promocija romana Povratak na Zejrek Vladimira Jaćimovića u Akademiji znanja

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, sjutra sa početkom u 19 časova u holu Akademije znanja biće promovisan roman Povratak na Zejrek autora Vladimira Jaćimovića.



Roman je bio uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, kao jedan od 13 finalista, prije najužeg kruga.
Jaćimovićevo prvo književno djelo objavila je izdavačka kuća “Arhipelag” iz Beograda, u proznoj ediciji “Zlatno runo”. O romanu će govoriti urednik, književnik i književni kritičar Gojko Božović.

"Riječ je o uzbudljivom romanu koji se odigrava u savremenoj Turskoj, uoči posljednjeg vojnog puča 2016. godine", ističe se u opisu.

"Radnja prati visokog oficira turske vojske Ilkera Bozkurta, koji je upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija...
Vremenom će se pokazati da se Bozkurtova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku, neposredno poslije Prvog svjetskog rata, ali i da je on odabran od zavjerenika da izvrši napad na Erdogana (predsjednika Republike Turske).

Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovjedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći dio radnje romana, kao i Moskvu u kojoj je jedno vrijeme glavni junak romana na službi”, stoji u opisu romana. Vladimir Jaćimović (Nikšić, 1974), matematičar i fizičar.

Autor je brojnih naučnih članaka iz matematičke fizike i teorije bifurkacija, kao i udžbenika iz linearne algebre. Radi kao profesor matematike na Univerzitetu Crne Gore