07-03-2023

Promocija trilogije spisateljice Jasenke Lalović ’’Brda od pelina’’ večeras u Beogradu

Večeras u 18h, u Delfi knjižari SKC-a u Beogradu, održaće se promocija trilogije spisateljice Jasenke Llaović ’’Brda od pelina’’.



Učestvuju: Dubravka Dragović , urednica Lagune
Tanja Vučković, moderator
Dušan Medin, kulturolog
Milica Milović, kantautor
Ivana Šćepanović, glumica

Spisateljica Jasenka Lalović je Paštrovka, rođena u Baru 1965. godine.Pisanjem se bavila oduvek, ali je tek u pedesetim objavila svoj prvi roman: "S one bande moje gore". Odmah za njim usledio je nastavak: "S ove bande moje gore", te treći roman "Kastigulja", kojim se sve poravnava.

Trilogija "Brda od pelina" Jasenke Lalović, se proteklih godina, nalazi u samom vrhu najprodavanijih naslova u Srbiji, Crnoj Gori i regionu,



Posebno bi trebalo istaći činjenicu da su njeni romani svoj put do čitalaca krčili sami.

Pijre nego što je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom "Laguna", gospođa Lalović je sama izdavala svoje knjige, no potražnja je postala takva da se to više nije moglo ispratiti u sopstvenoj režiji. Zato je svoje poverenje poklonila ovoj izdavačkoj kući, koja je sinonim izdavaštva u regionu.

Tema njenih romana su žene dinarskog krša u prvoj polovini prošlog veka koje, na njima osoben način, iznose teret tog prostora i vremena. One su školjke koje rađaju bisere, temelj i krov, čuvarke ognjišta, početak i kraj. One su te, koje sa mudrošću i filozofskim mirom prihvataju, ili ne, okvire koji su im nametnuti, no to ih ne sprečava da u grudima čuvaju vasionu.
Ideja vodilja pisca je da im se oda počast, da ostane zapis, kao svetionik u vremenu.

U želji da na što autentičniji način prikaže i približi ćitaocima likove, autorka se odlučila da piše u narativu što tekst čini osobenim, a posebnu draž daje arhaičan govor, onaj koji je danas retko u upotrebi, ali koji je lako razumeti, ako se čita srcem.

Romani Jasenke Lalović izazvali su pozitivnu reakciju čitalaca upravo zbog lakoće i pitkosti kojima piše o komplikovanim stvarima duše.