05-11-2019

Promocija zbornika "Budva u velikom ratu" i dokumentarne izložbe "Budvanski kraj u Prvom svjetskom ratu" povodom Dana Opštine Budva

Promocija zbornika radova "Budva u Velikom ratu - istorija, predanje, sjećanja" , kao i dokumentarna izložba "Budvanski kraj u Prvom svjetskom ratu" autora mr Marka Janketića i Gorana Bubanje, će u sklopu organizacije JU "Narodna biblioteka Budve" i Paštrovskog almanaha biti održana u četvrtak, 7. novembra, sa početkom u 20h u holu Akademije znanja – Budva.


Radovi u Zborniku plod su naučnog simpozijuma održanog 6. i 7. novembra 2018. godine povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

U programu promocije učestvuju: akademik Zoran Lakić, dr Predrag Zenović i mr Savo Martinović, a moderatorka je Stanka Stanojević.

Izdavači zbornika "Budva u Velikom ratu – istorija, predanje, sjećanja" su Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah.

Takođe, u holu Akademije znanja biće postavljena i dokumentarna izložba "Budvanski kraj u Prvom svjetskom ratu 1914 – 1918", autora mr Marka Janketića i Gorana Bubanje.

U uvodu u zborniku pod nazivom "Riječ urednika" između ostalog ističe se i to da je kroz strukturu zbornika "Veliki rat" predstavljen u svojoj istorijskoj kompleksnosti, ne samo kao istorijski i politički događaj nego i kao igra vremena i prostora, vrijeme kulturne razmjene, istorijsko i prije svega jedno duboko ljudsko iskustvo.

Kako je i glasio podnaslov naučnog skupa: "istorija, predanje, sjećanja", želja nam je bila da temi Velikog rata pristupimo svestrano, kroz više nivoa naučnog i običnog, svakodnevnog razumijevanja“, navode u saopštenju za naš portal iz Uprave biblioteke.

U recenziji koju potpisuje akademik, Zoran Lakić, među mnogim vrijednostima zbornika ističe se i sljedeća :

"Ne sjećam se da se bilo koji istoriografski rad tako snažno oslonio na novootkrivenu korišćenu arhivsku dokumentaciju, kakav je slučaj sa ovim radom. Makar on imao samo lokalni – regionalni okvir. Pri tome mislim da su se već pojavile i neke značajne knjige u kojima se bilježi, na primjer, i da je u Velikom ratu bilo par dobrovoljaca iz Boke, a riječ je o hiljadama – imenom i prezimenom; zapisanih samo iz Budve – preko hiljadu."Ovim programom Narodna biblioteka Budve počinje proslavu povodom obilježavanja Dana opštine Budva 2019. godine