22-12-2021

Protest prevoznika i danas

Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Klaster prevoznici CG, Davor Dokić, najavio je i danas u 14 sati protest autobuskih prevoznika, jer nijesu zadovoljni odgovorom koji su dobili od Ministarstva finansija i socijalnog staranja.


Foto: Facebook/Autobusi Crne Gore

Kako je kazao, nastaviće proteste sve dok im se ne isplate još dvije rate bespovratne pomoći koja su im obećane do kraja godine, prenosi portal RTCG.

"Odgovorom Ministarstva nijesmo zadovoljni. Oni su nas samo podsjetili da nam je isplaćena jedna rata od 500 EUR po voznoj jedinici, što je budžet koštalo 427 hiljada EUR. Zanima nas kada će nam biti isplaten ostatak rata", rekao je Dokić.

On je naveo da je dogovor bio da do kraja godine budu isplaćene još dvije rate, jedna preko Ministarstva ekonomskog razvoja, druga preko Ministarstva kapitalnih investicija i za preostale tri rate da se dogovori dinamika u sljedećoj godini.

"Međutim do sada nijesmo dobili ostatak", doda je Dokić.

Prema njegovim riječima, drugi odgovor Ministarstva je takođe konfuzan, jer su vanlinijski prevoznici ostali bez prava povraćaja dijela akciza na gorivo.

"Oni su u dijelu izmjena i dopuna zakona o akcizama stavili i nepostojeću kategoriju, vanrednog prevoza putnika u kopnenom prevozu. To je kategorija koju zakon ne poznaje, i u pitanju su odrednice koje važe za teretni saobraćaj. Za putnički prevoz se koristi termin vanlinijski i zbog greške koju je napravila prethodna vlada, sada je i ovo upitno", rekao je Dokić.

On je kazao da je to vrlo nestručno napisano i ako prođe na Skupštinu ti prevoznici opet neće dobiti povraćaj sredstava od akciza.

"Mi ćemo ukazati na ovu nelogičnost i tražiti da se to ispravi", rekao je Dokić.

On je naveo da su tražili isto što i prevoznici iz regiona koje su države ispoštovale.

"Mi smo imali razumijevanja, bila je teška prošla godina, ali ove godine ministar Milojko Spajić je kazao da ima suficit u budžetu i očekivali smo da od tih 41 milion suficita nama bude isplaćeno 950 hiljada EUR, što je bilo dogovoreno sa ministrom. U teškoj smo situaciji i nećemo se povući", kazao je Dokić.

On je naveo da ako bude potrebno radikalizovaće proteste, a za danas najavio kolonu od 50 prevoznika koja će proći gradom u 14 sati.

"Nezadovoljnih je i više, ali pošto smo od MUP-a dobili dozvolu za samo 50 autobusa kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere, mi ćemo to poštovati", kazao je Dokić.

Kako je dodao, autobuski saobraćaj funkcioniše normalno, sve linije su redovne, a do kada će izdržati ne zna, te da se nada da će neko ozbiljno početi da pregovara sa prevoznicima.

"Ovi protesti nas puno koštaju, ali mi drugog puta nemamo", poručio je Dokić.


(MINA Business)