20-12-2019

Protest prosvjetara u nedjelju u Budvi

Prosvjetna zajednica Crne Gore organizovaće u nedjelju, 22. decembra u 14 sati protest pod nazivom “Lekcija broj 4”, ispred nezavršenih zgrada za prosvjetare u naselju Dubovica u Budvi, u koje već sedam godina čekaju useljenje.

Protest prosvjetara u nedjelju u Budvi | Radio Televizija Budva

Priča o rješavanju stambenog pitanja za prosvjetne radnike u Budvi, po svemu sudeći i dalje se nastavlja. Da li se iko od nadležnih pita, kako se osjećaju ljudi kojima se više od 20 godina obećava rješavanje stambenog pitanja?

Davne 1996. godine prosvjetni radnici Budve dobili su plac od SO Budva na ime rješavanja stambenih pitanja. Taj plac u naselju Lazi bio je pripreman, čišćen više puta u 10 godina, ali avaj, gradnje nije bilo, ističe predsjednik Prosvjetne zajednice, profesor Krsto Vuković.

"Opštinski oci i njihove vođe su govorili - Evo sad će, samo još ove izbore da preguramo, pa još ove, i tako redom pratili su se izbori do danas, zapravo do 2020. Istini za volju, plac u Lazima je, nakon 10 godina mrcvarenja i ogromne količine šarenih laža, zamijenjen za "bolji" u Dubovici. A tamo, novi igrači i novi, sofisticiraniji vampiri naših sudbina", navodi Vuković, podsjećajući da je davne 2010. godine Zadruga "Solidarno" dobila od budvanskih škola pravo na upotrebu nepokretnosti.

"Nakon toga, 2012. godine je potpisan ugovor o izgradnji 148 stanova između Opštine Budva, Zadruge i Cijevne komerc. U maju 2015. tadašnji ministar prosvjete Predrag Boškovic simbolično je postavio kamen temeljac iako su radovi počeli u aprilu 2013. sa rokom izgradnje (ključ u ruke) od 18 mjeseci. Po čllanu 9 Zadruga je bila dužna da Cijevni plati 6.209.398.5 eura po zavrsetku radova (krajem 2014) a Opština reguliše 2.452.000 eura na ime komunalija uz prethodno već obezbijeđen besplatan plac. Medjutim, desilo se da je Zadruga sa Cijevnom u kratkom roku podigla ugovoreni kredit od Podgoričke banke u iznosu 6.7 miliona eura iako na to nije imala pravo sve do završetka radova koje je prolongirala za oktobar 2016. godine, i naravno, spiskala pare", kazao je Vuković.

Uzgred, kako dodaje, glavni projektant Goran Radović naplatio je idejno rješenje 39.083.62 eura, a potom tri puta naplatio glavni projekat ukupno preko pola miliona eura.

"A uz njega, ko zna još ko i kako i koliko, preko naše grbače. I tako, prolazile su godine a cijena, od početnih oko 9 miliona izašla je na skoro 20 miliona eura, a stanova NEMA! Kažu, biće, samo još ove izbore da preguramo.", zaključuje Vuković.



D.B.