16-03-2023

Provjerite da li ste u biračkom spisku

U Biračkom spisku za predsjedničke izbore upisano je 542.154. birača, što je za dvije hiljede više o odnosu na spisak po kome su održani parlamentarni izbori 2020. godine.


Foto: Prinscreen, biraci.me

Iz MUP-a su rekli da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Navodi se da na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

“Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu”, kaže se u saopštenju.

Napominje se da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici ca.elk.gov.me

Uoči predsjedničkih izbora MUP je oformio „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa”, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se da je jedinstveni broj 19820 besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

“Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana od petka, 10. marta, o osam do 20 sati, dok će u nedjelju, 19. marta, raditi od sedam do 20 časova.

“Građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces, a povodom raspisanih izbora za Predsjednika Crne Gore”, kazli su iz MUP-a.