28-09-2019

Prva neradna nedjelja 20. oktobar

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počeće da se primjenjuje 14. oktobra, kazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Prva neradna nedjelja 20. oktobar | Radio Televizija Budva

Trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama: Ilustracija (Pixabay) Trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama: Ilustracija (Pixabay)
To znači da će prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko biti 20. oktobar.

“Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini je stupio na snagu 13. jula ove godine. Zakonom je propisano da će se odredba člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju primjenjivati nakon isteka tri mjeseca od dana stupanja na snagu. Dakle, primjena navedenog člana počinje od 14. oktobra 2019. godine”, precizirala je Jakić za Vikend novine.

Više puta odbili zahtjev Delta sitija i Kamelije

Ona smatra da su trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama.

“Imajući u vidu da je zakon propisao prelazni period za primjenu člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju, u trajanju od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona, smatramo da su poslodavci imali dovoljno vremena da organizuju proces rada u skladu sa ovom odredbom”, ukazala je Jakić.

Ministarstvo ekonomije, kako je navela Jakić, u neposrednoj je komunikaciji sa poslodavcima o primjeni nove zakonske norme.

Jakić je kazala da su se i Delta siti i kotorska Kamelija, kojima je Ministarstvo ranije odbilo zahtjev za rad nedjeljom, tom resoru istim zahtjevom obraćali više puta.

“Delta siti i Kamelija, kao i još neki poslodavci su se obraćali u više navrata sa zahtjevom da im se omogući rad nedjeljom. Navedenim tržnim centrima je saopšteno da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod drugih poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom. Saopšteno im je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti”, precizirala je Jakić.

Ona je kazala i da Ministarstvo ekonomije od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini radi na pripremi podzakonskih akata za sprovođenje tog zakona.

Ispoštovaće zakonsku obavezu

Predstavnici šoping centara Delta siti i Mall of Montenegro kazali su Vikend novinama da će spremno dočekati neradnu nedjelju, te da će u potpunosti ispoštovati novu zakonsku obavezu.

“Svi zakupci već odavno raspolažu ovom informacijom i podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Butici neće raditi, ali zato hoće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti”, rekli su u Delti.

U Mall of Montenegru ističu da će trgovci organizovati rad u skladu sa zakonskom odredbom.

“S obzirom na to da ćemo, kao Uprava šoping centra i zakupci kao naši partneri u poslovanju, organizovati rad na način da se zakonske odredbe, kao i do sada poštuju, u potpunosti ćemo spremno dočekati početak primjene uvođenja neradne nedjelje”, naglasili u Mall of Montenegru.

Oni su istakli da neće trpjeti velike gubitke, dok Delta procjenjuje na više od milion eura na mjesečnom nivou.

“Mjesečni gubitak prometa biće oko milion eura. To je nemoguće nadomjestiti, jer su dani vikenda najvažniji dani za modnu maloprodaju, koja je dominantna ponuda svakog šoping-mola”, ukazali su predstavnici najvećeg tržnog centra u državi i istakli da za sada, nevezano za primjenu ovog zakona, nema najava da će bilo koji internacionalni brend napustiti tržište.