31-08-2021

Purić: U SMŠ “Danilo Kiš“ upisano oko 200 učenika, nastava počinje sjutra

Nova školska godina zvanično počinje sjutra, a u SMŠ “Danilo Kiš“ u julu i avgustu u prvi razred upisano je 195 učenika, kazala je za naš portal v.d. direktorica dr Nada Purić. Oni će biti raspoređeni u osam odjeljenja.


Foto: portal RTV Budva/D.B.

Najveći broj đaka upisao je gimnaziju, i to njih 84. Smjerove hotelijersko-turistički tehničar i ekonomski tehničar pohađaće po 28 učenika, evidentirana su i 24 gastronoma, 11 restoratera i 18 kuvara.

Kada je u pitanju gimnazija formirana su tri odjeljenja, a po jedno hotelijersko-turističkih tehničara, ekonomskih tehničara, gastronoma, kuvara i resoratera.

"Po jedan učenik prijavio se za smjerove poslastičar i konobar, ali odjeljenja, zbog malog interesovanja, neće biti formirana. Đaci će biti preusmjereni u odjeljenje kuvara, jedini smjer trećeg stepena", pojasnila je direktorica Purić.

Istakla je da je u julu u gimnaziji upisan 81 učenik, hotelijersko-turističkim tehničarima 28, ekonomskim tehničarima 28, gastronomima 21, restoraterima četiri, kuvarima 10, a za smjer poslastičar i konobar prijavio se po jedan kandidat.

U avgustu su u gimnaziji upisana tri učenika, restoraterima sedam, gastronomima tri i kuvarima osam.

Naša sagovornica rekla je da školska godina počinje 1. septembra. Nastava će odvijati se u skladu sa Školskim kalendarom i važećim epidemiološkim mjerama.

"Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je uputilo konačnu odluku o načinu izvođenja obrazovno vaspitnog procesa. Prema tome, nastava će se izvoditi sa kompletnim odjeljenjima, sa časovima u trajanju po 30 minuta. Škola će raditi u dvije smjene, pri čemu će prva počinjati u 8:30h, a druga u 12:30h. Nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve učenike i zaposlene u škole, kao i za stranke", kazala je dr Purić.

Ona se osvrnula i na aktuelne infrastrkturne projekte čija je realizacija planirana za naredni period.

"U vezi rekonstrukcije amfiteatra možemo saopštiti da se ponavlja tender za izvođača, a kada je u pitanju uređenje parkovske površine ispred škole, taj projekat će se realizovati nakon završetka projekta rekonstrukcije unutrašnje površine škole. U toku je realizacija izrade projekta adaptacije termotehničkih instalacija."

Dr Purić je rekla da se sve informacije u vezi udžbenika za srednju školu mogu dobiti na broj telefona koji je istaknut na vratima ove ustanove.


M.S.