21-08-2016

Pušača manje, ali neki podaci zabrinjavaju

Iako je u proteklih deceniju izražen trend smanjenja broja pušača u Crnoj Gori i dalje smo daleko od prosjeka zemalja koje imaju razvijenu kontrolu duvana, a dodatno zabrinjava podatak da je gotovo dvije trećine stanovnika Crne Gore izloženo pasivnom pušenju, dok polovina najmlađih članova populacije od malih nogu živi sa duvanskim dimom u rođenom domu.

Pušača manje, ali neki podaci zabrinjavaju | Radio Televizija Budva

Kako je Pobjedi potvrdila prof. dr Agima Ljaljević, nacionalni koordinator za kontrolu duvana, na to ukazuju podaci prikupljeni tokom periodičnih istraživanja.

"Kada je riječ o djeci i mladima, istraživanje pokazuje da ukupna prevalenca među petnaestogodišnjacima iznosi 6,9 odsto, sa značajno izraženim razlikama po polu, te kod dječaka iznosi 10.8, a kod djevojčica 2.8 odsto. U odnosu na istraživanja iz prethodnog perioda, značajno je smanjen broj djevojčica koje konzumiraju duvanske proizvode, dok je broj dječaka udvostručen.

Više od polovine mladih ispitanika, međutim, navelo je da su konstantno izloženi uticaju duvanskog dima u sopstvenoj kući, a više od dvije trećine njih u zatvorenom javnom prostoru, sa značajnom razlikom vezano za pušački status", kazala je Ljaljević.

Prema njenim riječima, dodatni problem je što mladi pušači u Crnoj Gori nemaju problema prilikom nabavke duvanskih proizvoda.

"Gotovo svi ispitanici su naveli da cigarete bez problema mogli dobiti i pored toga što je svako prodajno mjesto označeno upozorenjem o zabrani prodaje ovih proizvoda licima mlađim od 18 godina. Osim toga, cjene duvanskih proizvoda, i pored izraženog trenda povećanja, još uvijek su dostupne i za mlade korisnike", kaže sagovornica Pobjede.

Agima Ljaljević ističe da su mladi, više nego odrasli, upoznati sa štetnim efektima upotrebe duvana i aktivnim i pasivnim.

"Na to su uticali i mediji, ali i radionice koje realizuju zdravstveni vaspitači Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja po školama. Osim toga, u svakom domu zdravlja u Crnoj Gori organizovan je rad savjetovališta u kojima se mladi mogu obratiti za stručnu pomoć prilikom odvikavanja od pušenja. Kao rezultat ovog djelovanja dobijeni su podaci koji ukazuju da je značajno više mladih, u proteklom periodu pokušalo da prestane sa pušenjem, nego starijih", navodi Ljaljević.

Ona, međutim, smatra da je neophodno konstatno insistirati na povećanju informisanosti i nivoa znanja kod mladih o štetnosti duvana.

"Važno je raditi na edukaciji i u ostalom dijelu populacije i to kontinuirano kroz organizovane i kompetentne programe promocije života bez duvana, prevencije pušenja, kao i prestanka ove pojave. Neophodno je stvarati ambijent u kojem je pušenje neprihvatljiv oblik ponašanja, ali i uslove da se u kontrolu duvana uključe različiti društveni činioci sa spekta sopstvenih ingerencija", kaže sagovornica Pobjede.