15-09-2023

Rad na crno i rad maloljetnika gorući problemi: Izrečene kazne u vrijednosti 2,8 miliona eura

Od 3. jula pojačan je inspekcijski nadzor u šest opština, a do sada su inspektori izdali 2,8 miliona eura prekršajnih naloga. Najviše je evidentirano slučajeva rada na crno kao i rada maloljetnika bez adekvatnih dozvola, kazala je za PR menadžerka Uprave za inspekcijske poslove, Irena Gigović.


Ilustracija, Foto: Pexels

U Upravi za inspekcijske poslove izuzetno su zadovoljni turističkom sezonom. Od 3. jula, od kako je pojačan inspekcijski nadzor, u šest opština obavljeno je 8.128 inspekcijskih nadzora i izdato 6.585 prekršajnih naloga u iznosu većem od 2,8 miliona eura.

"Moramo naglasiti da uzevši u obzir sve okolnosti, broj inspektora sa kojima raspolažemo mi smo itekako zadovoljni turističkom sezonom koja je iza nas. Uspjeli smo da obavimo itekako veliki broj inspekcijskih nadzora čak 8.128 inspekcijskih nadzora, pri čemu je izdato 6.585 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od skoro 2,8 miliona eura. To je veliki broj nadzora, ali ono što je bitno jeste da smo mi u upravi i menadžmentu uvijek akcentovali da će u fokusu biti kvalitet samih nadzora i da na što bolji način detektujemo same nepravilnosti", kazala je za Polis Irena Radusinović Gigović.


Foto: Printscreen

Među nepravilnostima inspekcija rada najviše je evidentirala slučajeva rada na crno kao i rada maloljetnika bez adekvatnih dozvola.

"Izdvojila bih da smo ove godine poseban akcenat stavili na Zaštitu zakona o radu, odnosno, Zakona o radu u dijelu angažmana maloljetnih lica, starijih od 15 godina. Možemo se pohvaliti da smo tu imali preko 170 prekršajnih naloga, a kada je u pitanju sama vrsta kršenja najčešće je to bio problem da maloljetna lica nisu imali dva uzastopna dana u toku nedjelje, bila su zatečena na radu noću, što nije dozvoljeno, izostala je saglasnost roditelja odnosno staratelja, isto tako izostajali su i ti zdravstveni dokumenti koji su neophodni za sam angažman lica. Moram reći da smo negdje u dosluhu sa Ombudsmanom Crne Gore posebnu panju obratili na taj dio populacije", istakala je ona.

Iako inspektori teže ka preventivnom djelovanju kazne su nekad nezaobilazne, a kaznena politika u određenim slučajevima veoma je oštra i iznosi od 1.000 do 10.000 eura.

"Volimo da kažemo da kaznena politika nije ono čime se vodimo, tome svjedoči činjenica da od ukupnog broja inspekcijskih nadzora čak 18 odsto iako je bila sezona, bilo preventivne vrste, dakle kontrolni pregledi. Kaznena politika je poprilično stroga za nepoštovanje nekih osnovnih zakona i postulata. Uvijek kažemo neku okvirnu sliku, kazne se kreću od 1.000 do 10.000 eura, u zavisnosti od toga da li je u pitanju pravno lice ili odgovorno lice u pravnom licu i naravno koja je nepravilnost odnosno kršenje i zakon u pitanju", kazala je ona.

Kada je riječ o turističkoj inspekciji kazne su izricali zbog neuređenih plaža, neizdavanje fiskalnih računa, manjka spasilaca i neoslobađanja 50 odsto kupališta od mobilijara.


D.Č.