12-08-2020

Rađenović: Kao nova vlast u Budvi donijećemo odluku o isplaćivanju dječjeg dodatka za svu djecu Budve do navršene druge godine

"Koliko su institucije sistema zabrinute i iskreno se zalažu i rade na povećanju nataliteta u Crnoj Gori dovoljno govori podatak da je za svako novorodjeno dijete predviđena finansijska pomoć države u iznosu od 112 €," kazao je danas nosilac budvanske liste URA Blažo Rađenović. Kako je poručio, oni će kao nova vlast u Budvi donijeti odluku o isplaćivanju dječjeg dodatka za svu djecu do navršene druge godine.Rađenović napominje da je Opština Budva odlukom Skupštine opredijelila da se svakom bračnom paru sa stalnim prebivalištem u Budvi za novorođenče dodijeli jos 300€.

"2019. godine je ukupno za novorođenčad isplaćeno 65.400,00€, dok je za ovu godinu budžetom planirano 110.000,00€ zajedno sa isplatama jednokratne socijalne pomoći, što su mala sredstva za opštinu koja ima preko 20.000 stanovnika", smatra on.

"Imajući u vidu poražavajuće podatke i ponižavajući životni standard u kojem prosječna potrošačka korpa u državi iznosi 644€, prosječna zarada 520€, a minimalac 222€, te da su obaveze za rentiranje stana sa mjesečnim komunalijama oko 350-400€, postavlja se pitanje koliko je od stvarne pomoći roditeljima ukupna, opštinska i državna, naknada za novorođenu bebu od 412 €, izuzev da posluži da se obezbijede dvije do tri elementarne stvari za bebu. Kad uzmemo u obzir koliko se budžetskog novca svih građana potroši recimo samo po osnovu ugovora sa kompanijom "Lovćen film", gdje opština izdvaja sredstva i za programske sadržaje, daje prostor bez naknade i finansira troškove električne enrgije koje su oko 3.000 € mjesečno, smatramo da bi dio tih sredstava morao biti preusmjeren za pomoć bračnim parovima koji dobiju novorođenče", ukazuje Rađenović.

Kako je istakao, lista čiji je nosilac nakon 30. avgusta iz pozicije nove budvanske vlasti donijeće odluku kojom će predvidjeti isplatu redovnog mjesečnog dodatka za svako novorođeno dijete, sve do njegove/njene navršene dvije godine, u visini od 60 do 80 € mjesečno u zavisnosti od budžeta.

"Ako uzmemo u obzir prošlu godinu kada je oko 400 beba rođeno na teritoriji opštine Budva, na godišnjem nivou bi se u skladu sa predloženim iznosom taj izdatak kretao od 288.000 do 384.000€, što je na nivou jedne mjesečne plate za zaposlene u organima lokalne uprave i samouprave Opštine Budva. Pored toga, zalagaćemo se za donošenje odluke prema kojoj će se omogućiti isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 300,00€ za djecu sa smetnjama u razvoju, ali i ukidanje naplate usluga Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju", poručuje nosilac liste URA u Budvi.

Rađenović napominje da će putem ovakvih mjera socijalne politike URA pomoći u troškovima odgoja beba.

"Pružićemo neku vrstu sigurnosti, ali i pomoći roditelje i djeci sa smetnjama u razvoju u svakodnevnoj borbi zbog koje su istinski društveni heroji", zaključuje se u saopštenju.