18-03-2021

Rađenović: Na Svetom Stefanu izostale kapitalne investicije

Odbornik URE u SO Budva, Blažo Rađenović smatra da su, kada je Sveti Stefan u pitanju, izostale kapitalne investicije za ovu godinu. U svom izlaganju na prethodnoj sjednici lokalnog parlamenta, on je podvukao poteškoće koji postoje u ovom dijelu opštine, a posebno se osvrnuo i na stazu Lungo Mare i ekološke probleme.


Foto: portal RTV Budva

Rađenović je pohvalio ono što je na Svetom Stefanu rađeno u prethodnom periodu s obzirom na to da, kako je rekao, neke ulice nisu sanirane preko 30 i više godina. Međutim, istakao je da u URI, kao nedostatak Programa investicionih aktivnosti i uređenje prostora, primjećuju nedostatak strategije za ekskluzivne zone.

“U Sveti Stefan sem igrališta, kanalizacione mreže u Pržnom i ispusta ne vidim nikakava ulaganja. I dalje od ulaza u Sveti Stefan sa magistrale pa do samog šetališta imamo jednu zapuštenu saobraćajnicu koja ima razrovane trotoare. Imamo veliki problem za sve naše sugrađane koji sa kolicima idu dolje, nepristupačnost. Ista situacija je i u Buljarici. Iz godine u godinu planom se prenose neke stavke, a realizacija gotovo da ne postoji. To moramo da promijenimo, takav odnos ne smije da postoji. Ipak, kad se prave program i plan treba da se postave neki prioriteti do kojih dolazimo na osnovu činjeničnog stanja”, ocijenio je on.

Istakao je da je godinama je u plan investicionih aktivnosti prenošena i staza Lungo mare.

“Koja se prepričava kao pokvareni gramofon i zbijaju se šale na osnovu toga u Svetom Stefanu. Ovo je ozbiljan projekat koji iziskuje da se uvrsti u plan investicionih aktivnosti, prvenstveno kada se radi o projektu. Tu ingerencije moraju da se podijele između lokalne samouprave i Morskog dobra. Prema našim saznanjima, taj projekat je pri kraju. Izrađivao ga je advokat Mitrović iz Beograda, neka sredstva nisu izmirena prema njemu i zato projekat stoji u fijokama”, rekao je Rađenović.


Rađenović, Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

Kao problem Svetog Stefana, on takođe podvlači i to da taj dio Budve nije priključen na WTE sistem, iako se, prema njegovim riječima, iz budžeta lokalne samouprave izdvaja million za održavanje.

“I dalje fekalije idu u more i mi imamo ekološke katastrofe u sred sezone. Ovo je ozbiljan problem koji traži hitnu reakciju”, apelovao je Rađenović.

Novoimenovani v.d. sekretara Sekretarijata za investicije, Joko Popović, odgovorio je odborniku URE:

“Vi znate sami da Sveti Stefan nema DUP. Mi ne možemo predviđati stvari koje nisu planskim dokumentom predviđene. Što se tiče staze Lungo Mare, tu postoji solucija a to je da se ide kroz odluku o javnom interesu. Da to isprojektujemo i da se te stvari radi. I vi ste u Morskom dobru pa se nadam da ćemo imati bolju saradnju nego što smo imali sa prethodnim prestavnicima”, kazao je Popović.

Na prethodnoj sjednici SO Budva, većinom glasova usvojeni su predlozi programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora za ovu godinu.

U Programu investicionih aktivnosti, kada je riječ o Svetom Stefanu, predviđena je izgradnja sportskih terena, a zajedno za taj dio Budve, Jaz i Bečiće planirana su sredstva u iznosu od 520.000 eura. Sa druge strane, u Programu uređenja prostora za Kamenovo, Pržno i Sveti Stefan izdvojeno je 57.500 eura.


M.S.