06-07-2023

Rađenović o turističkoj sezoni: Infrastruktura i radna snaga ključni problemi

Da nespremni dočekujemo turističku sezonu, mišljenje je turizmologa Miška Rađenovića, a problemi su najviše vezani za infrastrukturu. Pored toga, susrijećemo se i sa nedostatkom radne snage, što može prouzrokavti upitan kvalitet ponude, te se nameće pitanje kako će se u tom slučaju opravdati visoke cijene?

Rađenović o turističkoj sezoni: Infrastruktura i radna snaga ključni problemi | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Budući da su najave za sezonu optimistične i da se očekuje da premaši rekordnu 2019. godinu, postavlja se pitanje da li smo spremni da dočekamo veći priliv gostiju. Kako smatra turizmolog Miško Rađenović, Crna Gora je zakazala već u dijelu samih priprema za ljetnju sezonu.

"Ocjenu mogu da dam da nespremno dočekujemo turističku sezonu, a manjkavosti su, naravno, najviše infrastrukturne. Po svim pozicijama na sjeveru i u središnjem i južnom dijelu Crne Gore, mi nemamo spremnu infrastrukturu za najavljenu turističku sezonu koja nas očekuje. A, opet ponavljam, prema najavama, sezona će biti bolja čak i od one koja se pominje kao rekordna, a to je 2019. godina", izjavio je Rađenović za Polis.


Rađenović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Još jedan ključan problem turističke sezone jeste i nedostatak radne snage.

"Ono što sigurno svi znaju jeste da nedostatkom kvalitetne radne snage nivo usluge pada i destinacija ne može da opravda svoju cjenovnu politiku, koja je povećana za ovu sezonu i van pansiona i smještaja i u svim ostalim ponudama", dodao je sagovornik Polisa.

A da li će upitan kvalitet ponude odvući potrošače ili će ih odbiti visoke cijene, ostaje da vidimo u narednom periodu. U svakom slučaju, posjetioci negoduju.

Ono što je pozitivno jeste da se što više okrećemo velikom broju tržišta. U tom dijelu Rađenović smatra da smo na dobrom putu.

"Znam sigurno, da počev od Nacionalne pa do lokalnih turističkih organizacija, sve više treba uključiti i privredu u sva ta dešavanja. I treba da se uključi svaki pojedinac koji ima neke konstruktivna mišljenja, i privatni smještaj, kako bi radili na dovođenju kvalitetnijih turista sa više tržišta. Prema sadašnjoj situaciji, može se reći da ćemo premašiti rekordnu 2019, međutim ipak treba dočekati kraj sezone", zaključio je Rađenović.