12-10-2023

Rađenović: Segment „pripreme“ turističke sezone treba eliminisati, neophodan cjelogodišnji proces

Crna Gora, iako jedna od vodećih turističkih destinacija na ovom dijelu Jadrana, turističku sezonu ove godine, nije dočekala spremno. To je za Polis kazao turizmolog prof. dr Miško Radjenović, koji smatra da bi taj segment „pripreme“ turističke sezone u jednom dijelu godine trebalo eliminisati, jer je neophodno da to bude cjelogodišnji proces sa ciljem stvaranja preduslova za kvalitetno odvijanje ljetnje turističke sezone.


Rađenović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Rađenović smatra da su prekidi u pripremi sezone pogubni ukoliko se teži ka tome da Budva i Crna Gora budu cjelogodišnje destinacije.

"Mi se u zadnjem momentu pripremamo za predstojeće turističke sezone. Smatram da ta priprema treba da počne mnogo ranije i da počne već sada, to jest da mi nemamo prekida u pripremi sezone, jer smo svjesni činjenice da Budva i Crna Gora sve više postaju cjelogodišnje destinacije. Znači, vas ne mogu da iznenade turisti u novembru, kada imate jedan znatan broj seminara, kongresa i događaja. Hoteli sa pet zvjezdica i ostali hoteli su otvoreni. Priprema se Nova godina, imamo i aspekt zimskog turizma, tako da pojedini gosti sigurno dođu i u primorske gradove. Prema tome, taj segment pripreme bih potpuno izbrisao. Mi konstantno treba da radimo na tome"

Odgovarajući na pitanje koji su to aspekti u turističkoj ponudi na koje bi trebalo staviti fokus kako bi se svaka naredna sezona odvijala bez problema, Rađenović odgovara:

"To je u svakom slučaju infrastruktura koju svi pominjemo. Sa druge strane to je i dostupnost koja je imperativ za razvoj. Mogu slobodno da kažem i to da mi moramo potpuno stabilizovati državu i tek onda ući u najozbiljnije turističke planove"

Najave za period postsezone, kao i za zimski dio sezone su odlične. Već pristižu rezervazije za 2024. godinu. Rađenović je naglasio da, ako turistički poslenici žele spremno da dočekaju narednu godinu moraju već sada početi sa pripremama.

D.P.