01-02-2019

Radionice “Kreativno pisanje” i “Ko se boji gramatike?”

U Narodnoj biblioteci Budve će svakog utorka, počev od 5. februara biti u toku dvije radionice, obje za uzrast od 12 do 15 godina.

Radionice “Kreativno pisanje” i “Ko se boji gramatike?” | Radio Televizija Budva

Utorkom u terminu od 15 do 17 časova radionicu “Ko se boji gramatike?” vodiće profesorica Sanja Vojinović za učenike uzrasta od VI do kraja IX razreda. Cilj rada je sticanje, proširivanje i utvrđivanje znanja iz svih gramatičkih disciplina na nov način, lakši i bliži učenicima od uobičajene školske prakse.

Kroz dobro osmišljene, kreativne radionice učenici će doći do znanja i steći sposobnost i vještinu da ih primijene u usmenoj i pisanoj komunikaciji. Posvećenim angažovanjem i odgovornim učešćem u radu radionice " Ko se boji gramatike" , učenici će se tom "strahu" suprostaviti kvalitetnim, smislenim i pravilnim načinom pisanja i govorenja i vještinom javnog nastupa u kome će sve naučeno moći demonstrirati.

Radionica “Kreativno pisanje” koju vodi profesorica Zorica Joksimović održavaće se svakog utorka u terminu od 17 do 19 časova. Namijenjena je takođe učenicima uzrasta od VI do kraja IX razreda, a realizovaće se kroz segment afirmacije i doprinosa očuvanju riječi i izraza narodnog jezika našeg kraja i segment afirmacije djece romske nacionalnosti.

Pored sakupljanja, bilježenja i prezentovanja legendi, anegdota, narodnih priča i pjesama, posjete znamenitim mjestima, od rječitih pojedinaca iz naroda prikuljaće i blježiti zanimljiva predanja. Kroz segment očuvanja narodnog jezika i jezičkog narodnog blaga ovoga kraja prikupljaće se i arhaizmi, stare riječi, izrazi i sintagme, koji su bili u upotrebi u prošlosti, a danas se gube iz svakodnevne komunikacije i njihovo mjesto zauzimaju tuđice.

Cilj je pravljenje razlikovnog riječnika koji bi se promovisao u okviru svečanosti Dana Opštine. Kroz segment afirmacije djece romske nacionalnosti planirano je organizovanje poetske večeri romske književnosti sa pozivom jednog od književnika romske populacije.

Radionice su besplatne.