24-07-2023

Radoman: Dnevni centar i tokom ljeta u službi korisnika i njihovih porodica

Tokom ljetnje sezone Javna ustanova Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju „Biseri“ radi nesmetano. Zaposleni ne mogu koristiti kolektivni godišnji odmor, sa ciljem da se pomogne korisnicima usluga i njihovim porodicama. Kolektiv obavlja aktivnosti na visokom nivou, kazala je za Polis direktorica Miljana Radoman.


Radoman, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Organizacija rada u toj javnoj ustanovi tokom ljeta je nepromijenjena u odnosu na ostatak godine, s obzirom na to da je prije tri godine donijeta odluka da zaposleni ne koriste kolektivni godišnji odmor.

"Kako bismo obezbijedili roditeljima mogućnost da tokom ljetnjih mjeseci ne razmišljaju o tome kako da se organizuju, prosto smo htjeli da oslušnemo njihove potrebe i da se organizujemo na način da kod nas nema nikakvih pauza. Znači, godišnji odmori se koriste po unaprijed dogovorenom rasporedu gdje se, u stvari, vodi računa da postoji određeni broj kadra koji može da pruži kvalitetnu uslugu na svakodnevnom nivou", objasnila je Radoman.

Pored svakodnevnih aktivnosti, poput osmočasovne njege, pomoći i podrške, stručnog rada, fizikalne terapije, Radoman naglašava i nedavno održan inkluzivni i interaktivni kamp u Kolašinu na kom je učestvovalo pet budvanskih porodica, čiji su članovi korisnici usluga Dnevnog centra.

"Fondacija „Ognjen Rakočević“ i danaska Fondacija „Margit Nilsen“ koji su to organizovali i finansirali za roditelje naših korisnika, naše korisnike, njihovu braću i sestre i stručne radnike. Četiri dana prelijepog provoda u Kolašinu, gdje su imali priliku da osim slobodnih aktivnosti koje su bile organizovane, imali su mogućnost i da slušaju edukacije od sertifikovanog ABA terapeuta Ree Vuksan iz Hrvatske i imali su mogućnost da se uključe u psihološku podršku braće i sestara i roditelja kada su u pitanju naši korisnici. Tako da, bilo je pet naših porodica i svi su se vratili sa predivnim utiscima. Želimo da vjerujemo da ćemo i sljedeće godine biti uključeni", dodala je.


Edukativno-rekreativni boravak za 86 korisnika dnevnih centara Tivat, Budva i Golubovci, Foto: Dnevni centar „Biseri“

Javna ustanova Dnevni centar trenutno pruža usluge za 20 korisnika uzrasta od 3 do 27 godina podijeljenih u dvije grupe.

"Vodili smo računa da su u grupama korisnici koji i godištem i stepenom smetanje, i prosto nekakvim preferencijama, mogu da budu zajedno i da lijepo provedu svoje vrijeme. Ja bih rekla da lijepo provode vrijeme. Trudimo se da svaki trenutak bude organizovan tako da njima bude i edukativno i zabavno. Nadam se da će se u budućnosti usluge Dnevnog centra samo unapređivati", zaključila je Radoman.


M.S.