07-03-2023

Radoman: Do kraja mjeseca početak radova na adaptaciji mikrobiološke laboratorije i sanaciji krova

U deset crnogorskih zdravstvenih ustanova u toku je adaptacija i opremanje mikrobioloških laboratorija, a projekat je vrijedan oko dva miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Ovim projektom je obuhvaćen Dom zdravlja Budva, a tim povodom gost Jutrom iz Budve bio je direktor ove zdravstvene ustanove Blažo Radoman, koji je govorio i o ostalim aktuelnostima u budvanskom Domu zdravlja.


Foto: Portal RTV Budva

Projekat se, kako je kazao Radoman, odnosi na devet domova zdravlja i Specijalnu bolnicu u Brezoviku. On je podvukao da je, razliku od ostalih domova zdravlja, budvanski jedini gdje je pored adaptacije mikrobiološke laboratorije predviđena i rekonstrukcija krova.

"Imali smo problem sa prokišnjavanjem i mi smo jedini dom zdravlja u kojem se pored mikrobiološke laboratorije radi i rekonstrukcija krova. Malo se kasni sa početkom radova, jer čekamo da se stabilizuju vremenske prilike da bi moglo da se uđe u kompletnu rekonstrukciju. Rekonstrukcija mikrobiološke laboratorije je na prvom spratu i to je samo početak rekonstrukcije kompletnog prvog sprata. Četiri godine unazad nije prošla nijedna a da se nešto iz investicionog plana nije uradilo u Domu zdravlja Budva. Mi smo sve to radili iz sopstvenih sredstava i uz pomoć Opštine Budva kojoj zahvaljujem", istakao je on.

Kada je riječ o adaptaciji i opremanju mikrobiološke laboratorije, kompletan projekat finansira Ministarstvo zdravlja.

"Rekonstruisana mikrobiološka laboratorija obuhvataće nekih 200 metara kvadratnih, biće potpuno opremljena po standardima Evropske unije i sam značaj je u tome da će se skratiti vremenski period od momenta uzorkovanja do dobijanja rezultata, a a samim tim moći će da se obradi veći broj uzoraka. To je od velikog značaja za naše sugrađane, a i za turističku privredu, jer kao što znate, jedan broj zaposlenih prilikom zasnivanja i radnog odnosa brže će dolaziti do rezultata i izdavanja sanitarnih knjižica", rekao je direktor Doma zdravlja Budva.


Radoman, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Saopštio je da početak radova očekuju do kraja ovog mjeseca, upravo zbog toga što u Domu zdravlja čekaju stabilizaciju vremenskih prilika. On je kazao da očekuje da će radovi u potpunosti biti završeno do sredine turističke sezone.

Adaptacija se, kako je napomenuo, neće odraziti na potrebe pacijenata.

"Mi smo vodeći računa o potrebama naših građana i privrede organizovali rad mikrobiološke laboratorije u okviru Doma zdravlja Budva, a pacijenti i svi oni kojima je potrebna neka od analiza moći će i dalje da ih obavljaju i da dobijaju rezultate u našoj ustanovi", naglasio je Radoman.

Uskoro otvaranje Savjetovališta za HIV

On se osvrnuo i na projekte koje je budvanski Dom zdravlja realizovao u prethodnom periodu, a najavio je i projekte koje planiraju u budućnosti.

"U prethodnom periodu u Domu zdravlja Budva otvoreno je Savjetovalište za dojenje koje je naslonjeno na odjeljenje pedijatrije. Mi ćemo ubrzo ovih dana da otvorimo još jedno savjetovalište. Čekamo neophodnu dokumentaciju, očekujemo da će stići u narednih desetak dana. Riječ je o Savjetovalištu za HIV", najavio je.

U evidenciji DZ Budva 44 hiljade osiguranika

Kako je Radoman kazao, u Domu zdravlja ovog mjeseca došli su do podataka da trenutno imaju 44 hiljade osiguranika, što je, ističe on, daleko veći broj od zvaničnog broja stanovnika u Budvi.

"Među 44 hiljade su i oni ljudi koji su Budvu odabrali za život, prenijeli medicinske kartone, a nisu odjavili prebivalište. Tu je takođe uračunat i jedan broj stranaca. Na taj broj osiguranika mi bi po pravilniku trebali da imamo i 27 ljekara na opštoj praksi, a njihov broj je daleko manji i iznosi 10, pa se na osnovu ovih podataka vidi koliki je teret na njima."

Tokom 2022. na opštoj praksi 134 hiljade pregleda

Direktor budvanskog Doma zdravlja iznio je i statističke podatke vezano za broj obavljenih pregleda tokom prethodne godine.

"U 2022. godini na opštoj praksi pregledane su 134 hiljade pacijenata. Na pedijatriji 41 hiljada, odjeljenju izabranih doktora za žene 11 hiljada. Biohemijska laboratorija odradila je preko 26 hiljada uzoraka, a kada se ti uzorci rastave na pojedinačne analize radi se o 250 hiljada analiza. Rendgenska snimanja obavilo je 11 hiljada pacijenata, a upravo mikrobiološka laboratorija imala je preko 10 hiljada analiza. To su zaista velike cifre i dokaz za sve ono što se radi u Domu zdravlja Budva i zaista i medicinskom kadru i ljekarima i svim zaposlenim ja se ovom prilikom javno zahvaljujem", kazao je Radoman.

Govorio je i koji su to najčešći razlozi zbog kojih pacijenti ovih dana dolaze u Dom zdravlja.

"Imamo povećane gužve, pogotovo kada govorimo o odjeljenju izabranih doktora za odrasle. U pitanju je sezonski grip, ali nas raduje što je mnogo manji broj pacijenata koji imaju simptome kovida. Mada, svi oni koji imaju neki od simptoma kovida prije nego što budu pregledani kod izabranog doktora, oni urade odmah brzi test na kovid i ako je on negativan usluga mu se pruža kod izabranog dokotra, a ako je pozitivan kovid ambulanta i dalje radi, tamo je po rasporedu jedan ljekar i sva neophodna medicinska usluga pruža mu se u kovid ambulanti."

Pohvale od Instituta za javno zdravlje

Direktor Doma zdravlja Budva zadovoljan je dinamikom kojom se odvijaju vakcinacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Mi sve to radimo i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i kompletan monitoring vrši Ministarstvo zdravlja. HPV i MMR vakcine rade se preko odjeljenja izabranih doktora za djecu na pedijatriji. Bio sam na jednom sastanku u Insitutu prije desetak dana i oni su javno pohvalili našu pedijatriju, jer su uzeli u obzir i kadrovski broj pedijatara i posao koji su oni iznijeli. I među svim domovima zdravlja u Crnoj Gori javno su pohvalili naš Dom zdravlja. Što se tiče vakcinacije protiv kovida, ona nesmetano teče. Kao što znate, bilo je i akcija, održan je i Karavan zdravlja ispred Starog grada u Budvi. Svi zainteresovani za vakcinaciju javljaju se svom izabranom doktoru, on ih pregleda da bi se utvrdilo da li mogu da se vakcinišu, nakon čega se vrši vakcinacija u našem Domu zdravlja. Vakcina ima dovoljno, nemamo problema što se tiče snabdijevanja i redovno ih dobijamo od Instituta za javno zdravlje", zaključio je Radoman.