11-05-2021

Radović: Jedan ili dva čovjeka ne mogu praviti problem opstanka ove vlasti

Nakon otkazivanja današnje sjednice SO Budva, šef lokalnog parlamenta Krsto Radović ocijenio je da u lokalnoj upravi odlučuju samo dva čovjeka - jedan je, smatra Radović, predsjednik Opštine, dok drugi nije javni funkcioner. Stvari, kako je istakao, nisu na svom mjestu i on je uputio kritiku da postoji vansistemsko ponašanje.


Foto: SO Budva

Radović je kazao da je nakon 30. avgusta i izborne pobjede na lokalnim izborima očekivao da su svi naučili da ne prave greške u budućnosti.

"Poslije svega onoga što smo imali u proteklom periodu dok smo obavljali vlast, kao i posle svih trauma što smo mi proživjeli, ali i građani koji su stali uz nas i branili nas, očekivao sam da će biti jedna potpuno drugačija komunikacija. Nažalost, moram reći da to nije tako. Kao predsjednik Skupštine i funkcioner Demokratske Crne Gore, znaju svi dobro, i odbornici iz NSD, DNP i PZP koliki je moj lični doprinos bio u svim pokušajima da se nađe zajednički jezik. Međutim, ništa se tu nije promijenilo. Ja lično imam veliki problem oko samovolje i to može posvjedočiti svaki zaposleni", naglasio je predsjednik Skupštine.

Prema njegovim riječima, Opština je dovedena u poziciju da odlučuju samo dva čovjeka, jedan kao predsjednik Opštine a drugi nije javni funkcioner. To je, ističe Radović, neprihvatljivo koji takođe odbacuje kritike koje im je predsjednik Opštine uputio zbog pretenzija ka foteljama.

"Priča oko fotelja je apsolutno smiješna. Priča oko, nažalost, to moram reći, Jasenovca i pokrivanje zastavama - to je nešto što ne prolazi. Svaki zaposleni u lokalnoj upravi vidi da ovdje stvari nisu na svojem mjestu, da ne postoji sistem već apsolutno vansistemsko ponašanje i svođenje upravljanja da su dva čovjeka u Budvi gospodari noći i dana. Ja uvažavam izborni rezultat, ali to nije prihvatljivo", naveo je Radović i podsjetio da su, osim Demokrata, današnju inicjativu potpisali i odbornici SNP, PZP i Prave Crne Gore.

"Ne možemo uvijek ići sa nekim samosažaljenjem koje uvaženi gospodin Carević ima. Prošlo je vrijeme takvih nastupa i pristupa. Opština mora da se vodi na ozbiljniji i odgovorniji način, apsolutno u okvirima sistema i sa samim sistemom, da se ne donose odluke koje nemaju veze sa strategijom", rekao je on.

Radović je istakao da je Klub odbornika Demokrata prije sedam mjeseci poslao koalicioni sporazum gdje su, kako je kazao, jasno precizirani strateški pravci Opštine. Napomenuo je da su u tome imali podršku političkih subjekata odbornika koji su potpisali današnju inicijativu. Odgovore, tvrdi, nisu dobili.

"Kada nemate temeljni dokument, koji nas vezuje zajedno i prema kojem se svi upravljamo, onda se postavlja pitanje vaninstitucionalnog i vansistemskog ponašanja. Da li će se gospodin Carević povući to je manje bitna stvar, značajnije je da svi moraju da shvate da jedan ili dva čovjeka ne mogu praviti problem opstanka ove vlasti. Što se nas tiče, mi sa kolegama iz Demokratskog fronta imamo fenomenalnu saradnju. Sa svakim sekretarom i funkcionerom, izuzev dvije osobe sa kojima se ne može naći komunikacija i meni je jako žao zbog toga", dodaje Radović.

On se još jednom vratio na priču o foteljama.

"To je apsolutna glupost i besmislica. Evo, moja fotelja je uvijek, što se kaže, na stolu. To nije priča, to sam dokazao u prethodnom periodu i nije problem da sjutra to uradim ako treba. Ali siguran sam da jedan ili dva čovjeka neće držati Budvu kao taoca i da od njih neće zavisiti vlast u tom smislu. Nadam se da će biti dosta razumijevanja", kazao je Radović.

Podvukao je da mu je drago što na današnjoj sjednici nisu bili prisutni odbornici iz redova DPS-a.

"Mi nećemo nikada glasati sa DPS-om, iako je gospodin Carević u prošlom mandatu više odluka donio sa njima nego sa svojim saborcima", istakao je predsjednik SO Budva.


M.S.