21-04-2022

Radović: Mitrović pisao „stručno“ uputstvo pri donošenju saglasnosti za Skočiđevojku koje grubo krši zakon

MZ Reževići, kako je kazao njen predsjednik, Aleksandar Radović već duže vrijeme bije bitku sa institucijama sistema kada je u pitanju, kako on kaže, devastacija Skočiđevojke.


Planirani izgled kompleksa Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhitektonski studio AIM

Savjet ove MZ podnio je tužbu Upravnom sudu radi poništenja saglasnosti koju je krajem prošle godine dao glavni državni arhitekta Mirko Žižić kiparskoj kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje projekta za izgradnju turističkog kompleksa od pet zvijezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića. Radović je za TV Budva kazao da su sada došli do novih saznanja, kojima se, po njegovim riječima, grubo krši zakon.

"Došli smo do saznanja prilikom posjete Ministarstvu na osnovu Zakona o pristupu informacija, da je ministar gospodin Ratko Mitrović pisao stručno uputstvo pri donošenju samih saglasnosti.
To stručno uputstvo grubo krši zakon i kosi se sa planom sa kojim je već donešen. Sa tim stručnim uputstvom koje je gospodin Mitrović prekršio službeni položaj i zakon, je dozvolio svom brataniću da projekte koje je on isprojektovao dobiju što prije saglasnost glavnog državnog arhitekte", kazao je Radović za Polis.

Kako je istakao, ima i informaciju da su već pokrenute i krivične prijave i protiv ministra i protiv državnog arhitekte vezano za tu situaciju.

"Naši zahtjevi su da se ide po zakonu koji nije u redu, ali barem to da ispoštujemo. Reževići ne mogu da dobiju takav objekat, jer narušavaju cijeli izgled i cijelu opštinu, čak ni u širem regionu nema toliki objekat. Primjera radi, najbliža nam je Hrvatska koja ima sličnu obalu kao i Crna Gora, i koja ne dozvoljava takav vid investicija jer tu su seoska domaćinstva, porodične kuće, vile za izdavanje i mali hoteli, a ovaj objekat bi narušio kompletni sklad Reževića", zaključio je Radović.

D.Č.