18-10-2020

Radović poziva NKT i IJZ da uvaže sugestije ugostitelja

Predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da je izrazito zabrinut razvojem epidemiološke situacije u Budvi poslijednjih nedelja, istakavši da posebno uvažava činjenicu da je ovakva situacija značajno doprinjela preopterećenju zdravstvenog sistema te se sa posebnim poštovanjem i ogromnom zahvalnošću obraća svim zdravstvenim radnicima, bez izuzetka. On je takođe pozvao NKT i IJZ da uvaže sugestije budvanskih ugostitelja koji su danas iskazali protest povodom planiranog zatvaranja objekata u našem gradu.



Šef lokalnog parlamenta uvjeren je da ovaj stav dijeli najveći broj sugrađana koji se u ovoj specifičnoj situaciji ponašaju odgovorno i poštuju sve mjere struke.

Poručio je da kao dugogodišnji ugostitelj izražava apsolutnu solidarnost sa ugostiteljima Budve koji su, kako je naglasio, danas opravdano izrazili protest i neslaganje sa petnaestodnevnim zatvaranjem ugostiteljskih objekata u Budvi.

"Prije svega, neprihvatljivo je kao osnovicu za utvrđivanje kumulativne incidencije u Budvi uzimati popis iz 2011. godine jer smo svi svjedoci trenda migracije i doseljavanja u Budvu koje traje nekih petnaestak godina i on godišnje po nekom nepisanom pravilu iznosi i preko 500 stanovnika više. Sem toga, u Budvi trenutno boravi i veliki broj nerezidenata, ali i odredjeni broj turista, što pokazuju i zvanični podaci. Sasvim je opravdano kao osnovicu uzeti podatke Monstata ili MUP-a, koji vode evidenciju o broju stanovnika i migracijama. Takođe se mora uvažiti značaj ugostitelja Budve kao najznačajnijeg faktora u privredi Crne Gore, koji osim što upošljavaju preko 5000 radnika, izdvajaju značajna sredstva po osnovu poreza, taksi i parafiskalnih nameta u budžet grada i države. Najlakše je, kao što su i oni samo rekli, da "zatvore" svoje objekte do maja iduće godine i ostave bez posla preko 2000 radnika koje upošljavaju u toku zime. Ali moramo biti svjesni kakav bi to bio okidača za socijalne nemire i kakav bi to domino efekat stvorilo na i ovako uništenu ekonomiju Crne Gore, koja je posebno pogodjena pandemijom i dvomjesečnom zabranom rada skoro svih djelatnosti u državi", rekao je Radović.

Predsjednik SO Budva aposlutno se slaže sa stavom da zbog nekoliko neodgovornih pojedinaca ne smije ispaštati 98% odgovornih i savjesnih ugostitelja i građana, već, kako ističe, treba ići sa drakonskim kaznama ka onima koji ne poštuju mjere i preporuke IJZ i NKT.

"Još jednom pozivam NKT i IJZ da uvaže sugestije ugostitelja, koji se nalaze u jako teškoj situaciji i da još jednom razmotre metodologiju po kojoj utvrdjuju kumulativnu incidenciju, ali i krajnje poslijedice ovako oštre mjere ka samo jednoj privrednoj grani. Takođe im upućujem molbu da još jednom razmotre neophodnost zatvaranja vrtića i škola, a posebno škola u kojima se mjere zaista doslijedno sprovode. Na kraju, pozivam sve sugrađane na solidarnost i na poštovanje mjera i preporuka epidemiologa i infektologa, kako bismo sa što manje žrtava i poslijedica konačno izašli iz ovog košmara koji nam je stvorio virus COVID-19", zaključio je on.