21-02-2016

Radulović: I Italija ima bušotine za naftu i gas, pa joj dolaze turisti

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, nije saglasan sa mišljenjem ekoloških stručnjaka i NVO sektora da će se prve bušotine za istraživanje nafte i gasa u našem dijelu Jadranskog mora negativno odraziti na crnogorsku turističku sezonu.

Radulović: I Italija ima bušotine za naftu i gas, pa joj dolaze turisti | Radio Televizija Budva

Italija je, kako navodi on, odličan primjer kako se broj turista iz godine u godinu povećava, iako se naftne bušotine nalaze na istoj udaljenosti od obale na kojoj će se nalaziti i u Crnoj Gori.

Na 30 kilometara od naše obale ove godine će početi istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru. Ono što je najvažnije jeste da ovaj projekat od višestrukog značaja za Crnu Goru neće ugroziti turističku sezonu.

"Najveći broj turista u Italiji dolazi na Rimini rivijeru. Zajedno sa ljudima koji posjećuju Veneciju čine najveću koncentraciju turista u Italiji. Od ovih mjesta na 20 milja nalazi se između 10 i 20 bušotina i tako je već 50 godina", kazao je Radulović za Vikend novine.

Projekat istraživanja nafte i gasa u našem dijelu Jadrana, smatra Radulović, osuđuju oni kojima smeta razvoj Crne Gore.

"Ja nemam ništa protiv istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori, naprotiv, smatram da će to ekonomski ojačati našu državu i doprinijeti razvoju. Očigledno, projekat osuđuju oni koji ne žele ili im smeta razvoj Crne Gore", rekao je Radulović.

Ističe i da je najvažnije da se u ovom projektu ispoštuju svi ekološki standardi.

"Naravno da je neophodno da se svi ekološki standardi ispoštuju, ali ekolozi i NVO stručnjaci valjda znaju kakve su struje u Jadranskom moru i da bi eventualnim izlivanjem nafte na 30 kilometara od obale, a iskreno se nadam da do toga nikada neće doći, više problema imala Hrvatska nego Crna Gora", zaključio je Radulović.