05-08-2020

Radulović: Insistiraćemo na daljem rješavanju urbanističkog haosa

Milivoje Radulović, kandidat za odbornika sa liste Dragan Krapović – "Budva je naša nacija" – Demokrate- Demokratska Crna Gora, poručio je da je grad Budva, kao metropola turizma i nezaobilazna destinacija svakog turiste koji posjeti Crnu Goru, posljednjih decenija sve više grad poznat po nesnosnim gužvama u saobraćaju. Sve to, navodi on, prouzrokovano je urbanističkim haosom kao i nedovoljnim ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu. Ulaganja su, kako je podvukao, neophodna za jedan grad koji se ubrzano razvija.



"Predhodne tri godine je urađeno dosta togana rješavanju ovog problema i svim građanima i posjetiocima Budve su ta ulaganja poznata a ogledaju se u rekonstrukciji preko 40 km putne infrastrukture, uređenju gotovo svih javnih parkirališta kao i očuvanju pojedinih trotara zaštitnim stubićima. Daleko od toga da su navedena ulaganja dovoljna da bi se pomenuti problem riješio pa u vezi sa tim Demokratska Crna Gora će narednom četvorogišnjem periodu insistirati na daljem rješavanju ovih problema", kazao je Radulović.

Jedno od rješenja, dodao je on, jeste sprovođenje opsežne akcije "Vratimo trotoare pješacima".

"Njom će se obuhvatiti rekonstrukcija trotoara i ugradnja zaštinih stubića u ulicama u užem i širem centru grada sa akcentom na trotoare u blizini škola i vrtića gdje je najviše ugrožna bezbjednost naše djece", istakao je kandidat Demokrata.

Poručuje da kao profesionalni i odgovorni ljudi znaju da je navedeni problem posljedica nedostajućim parking mjestima u Budvi i u cilju toga su, kako je naveo, i prepoznali neophodnost za izgradnjom novih garaža i parkinga na svim mjestima na kojima su oni urbanističkim planovima predviđeni.

"Demokrate će se zalagati da se u najkraćem mogućem roku kompletira tehnička dokumentacije i započne izgradnja garaža na četiri lokacije (kod gradske Pošte, na bulevaru kod Slovenske plaže, u Bečiima kod novog kružnog toka i u Petrovcu) kao i parking prostora u Pržnu. Izgradnjom ovih parkirališta Budva će dobiti novih više od 1000 parking mjesta koja će u mnogome riješiti problem parkinga na cijelom teritoriji opštine Budva", rekao je Radulović.

Izradom nove Strategije razvoja saobraća će se, nastavio je on, prije svega indetifikovati problemi i dati rješenja za za saobraćajnice koje su, kazao je, postale prezagušene gotovo u svim djelovima grada.

"Nesumnjivo je da je jedno od rješenja u rekonstrukciji postojećih kao i izgradnji novih saobraćajnica projektovanim u postojećim planovima. Primjer jedne takve ulice jeste Mainska ulica koja je jedna od najprometnih ulica u Budvi i Demokratska Crna Gora će se isistirati na što hitnijoj rekonstrukciji navedene ulice koja će obuhvatiti rekonstrukciji kolovoza, trotoara, izgradnju nove javne rasvete, obilježavanje uličnih parking mjesta, rekonstrukciju i izgradnju novih podzemnih instalacija itd... Izgradnjom novih ulica u naseljima Babin do, Dubovica, Bečići i drugim mjestima će se mještanima i posjetiocima Budve u mnogomeolakšati saobraćajna i pješačka komunikacija", naglasio je Radulović.

Kako je istakao, projekat koji će u mnogome promjeniti izgled Budve i koji je, smatra on, njihovim zalaganjem u prethodne tri godine dobio svoje idejno rješenje, jeste projekat izgradnje savremene promeda kroz "zatvaranje" korita rijeke Grđevice u dužini od 1,6 km.

"Njegovom realizacijom i pretvaranja u šetalište sa osmišnjenim prostorom za djecu, zelenim zonama, biciklističkom stazom doći će do ekonomskog prosperiteta svih obližnih naselja a to su dovolji razlozi da ovo bude prioritetan projekat na kojem će u narednom četvorogodišnjem periodu Demokratska Crna Gora insistirati", zaključuje se u saopštenju.