26-10-2023

Radulović: Klinika za mentalno zdravlje biće otvorena do februara

Klinički centra Crne Gore proširiće prostorne kapacitete, a prva od pet klinika koja će biti otvorena je Klinika za mentalno zdravlje, čiji završetak se očekuje za četiri mjeseca, saopštila je direktorica najveće zdravstvene ustanove u zemlji, dr Ljiljana Radulović. Ova Klinika će imati dio koji se bavi dječijom psihijatrijom, što je, kako smatra, jako važno.


Ljiljana Radulović (Foto: Printskrin/TVCG)

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazala je da imaju ogromnih problema sa nedostatkom kadra, ali da medicinski kadar nije deficitaran samo kod nas, već u čitavom svijetu.

“Treba sad privući nekoga ko je u osnovnoj i srednjoj školi da odabere ovaj poziv. Medicinarima je neophodna stalna edukacija, nastavak trenda ulaganja u zdravstvo je jako važno da bismo imali zdravstveni sisitem kakav svi priželjkujemo”, istakla je Radulović tokom gostovanja.

Kazala je da su zacrtali pet objekata koji su nam važni, kako bi zdravstveni sistem funkcionisao kako treba.

“Prva klinika koja će biti gotova je Klinika za mentalno zdravlje, za četiri mjeseca je očekujemo. Sredinom iduće godine, na ljeto, dobijamo Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za dermatovenerologiju. Imaćemo i Infektivnu kliniku koja ima intezivnu njegu, a nijesmo imali ni mikrobiološku laboratoriju u sklopu KCCG pa će se i to prominijeniti”, navela je Radulović.

Kako je istakla, možda i najznačajniji pomak je taj što će KCCG imati Centar za PCT gdje će se raditi dijagnostika kod onkoloških pacijenta.

“Onkološke pacijente smo slali u Tursku, a kad uzmemo u obzir koliko ima onkoloških pacijenata, smatrali smo da je to važno učiniti. Tu će se nalaziti i Odjeljenje za hematologiju. To odjeljenje se nalazilo u suterenu sa nikakvim higijenskim uslovima za ovako osjeteljive pacijente koji primaju vrlo zahtjevnu terapiju. Sada oni funkcionišu u okviru Instituta za onkologiju”, napomenula je Radulović.

Kako je kazala značajan pomak u medicini kod nas, očekuje se sa transplatacijom matičnih ćelija što bi trebalo da počne u januaru iduće godine.

Saopštila je i da će pobjednika za idejno rješenje novog Urgentnog centra objaviti do 8. novembra.

"Znamo koliko radi Urgentni centar, oni imaju skučen kapacitet za rad ali kvalitetno obavljaju svoj posao. Peti objekat koji je neophodnan za minimum kvaliteta je aneks Instituta za bolesti djece. Idejni zadatak smo napravili i tu će biti Neonatologija, jer je ova koja sad postoji napravljena 1990. a 2009. je rekonstruisana poslednji put”, navela je Radulović.

Tu će raditi i neinfektivni dio dječije klinike.

“Imamo 3000 djece godišnje i toliko roditelja koji su pratnja. Imaćemo po prvi put Banku mlijeka jer smo trenutno jedini u regionu koji je nemamo to. Tu će se liječiti vitalno ugrožena novorođenčad, a imaćemo i Centar za vantjelesnu oplodnju”, navela je Radulović.

Kazala je da je srećna zbog što će se kod nas konačno raditi transplatacija matičnih ćelija, uz pomoć dr Nadežde Basare koja će biti konsultant.

“Očekujemo i da Centar za transfuziologiju završi tender a važna je i edukacija kadra i tu već profesorka Basara radi sa njiima. Edukacija mora da počne od higijeničarke pa do specijaliste”, kaže Radulović.

Planiraju i da počne da radi Centar za rijetke bolesti pri KCCG, a kako Radulović pojašnjava on ne može biti smišljen kao posebna klinika jer rijetke bolesti pokrivaju različite specijalosti.

“On predstavlja organizacioni izazov i potrebna je baza podataka sa pacijentima koji bi se tu nalazili, da bismo mogli da planiramo liječenje tih pacijenata”, navela je Radulović.

Kazala je da žale kad im pođe čak i samo jedan ljekar, jer im znači kadar koji imaju.

“Žalimo za svima koji nas napuste, neko će imati bolju ponudu i manji broj pregleda, a kod nas se uiradi oko milion i 400 pregleda na godišnjenm nivou i to samo speciajlističkih pregleda. To je ogroman broj”, zaključuje Radulović.

Navela je da se pokvario mamorgaf u KCCG, da rješavaju problem tako što će ga popraviti, za što im treba mnogo novca, ali da bi trebalo kupiti još jedan.



(Portal RTCG)