23-03-2021

Raskid ugovora koštao bi minimum 35 miliona

Ministarstvo kapitalnih investicija je spremno da definitivnu odluku o eksploataciji nafte prepusti građanima, ali nakon što istražno bušenje potvrdi da li se u crnogorskom podmorju nalaze količine koje bi bile ekonomične za eksploataciju i poslije intenzivno vođene javne rasprave.

Raskid ugovora koštao bi minimum 35 miliona | Radio Televizija Budva

Foto: Uprava za ugljovodonike

Iz tog resora kazali su Danu da ne planiraju odlaganje istražnog bušenja planiranog za četvrtak, niti raskid ugovora koji bi Crnu Goru koštao minimum 35 miliona EUR.

“Ministarstvo ne planira odlaganje istražnog bušenja zakazanog za četvrtak, zato što bi to proizvelo negativne posljedice po budžet Crne Gore na osnovu obaveza preuzetih koncesionim ugovorom. Međutim, Ministarstvo insistira i poziva sve zainteresovane subjekte da uzmu učešća u javnoj raspravi, kako bi zajedno razmijenili argumente za i protiv eksploatacije nafte i gasa iz crnogorskog podmorja i našli najbolje rješenje kako za ekologiju, tako i za ekonomiju Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva.

Na pitanje koliko bi nas koštao raskid ugovora sa konzoricijumom Eni i Novatek, iz Ministarstva su odgovorili da je teško procijeniti tačan iznos eventualnog obeštećenja.

“S obzirom na to da je u prvoj fazi istraživanja u prethodne četiri godine italijansko-ruski konzorcijum uložio između 35 i 40 miliona, a u drugoj fazi takođe značajna sredstva, Crna Gora bi morala obeštetiti konzorcijum u iznosima njihovih dosa dašnjih ulaganja”, naveli su iz Ministarstva.

Početak istražnog bušenja najavili su prije dvije sedmice resorni ministar Mladen Bojanić i državni sekretar u Ministarstvu Marko Perunović.

Nakon toga su se brojne ekološke organizacije usprotivile bušenju Jadrana i tražile da država raskine koncesioni ugovor i zaustavi bušenje.

Iz Građanskog pokreta URA su u petak kazali da bi građani na referendumu trebalo da odluče o tom projektu.

Državna revizorska institucija (DRI) je uradila preliminarnu reviziju koja je pokazala da država nema adekvatnu opremu da zaštiti životnu sredinu u slučaju većih incidenata na moru.

Preliminarni izvještaj je dostavila subjektima revizije, koji treba da se izjasne do 1. aprila, dok bi DRI konačni izvještaj o zaštiti životne sredine u slučaju iznenadnih incidenata trebalo da objavi do 15. aprila.

Mina