06-01-2023

Razdražljivost može biti simptom ozbiljne bolesti

Razdražljivost se definiše kao stanje koje uključuje osjećaje frustracije i ljutnje, a praćeno je nestrpljivošću i živciranjem oko malih stvari. Osobe koje su razdražljive reaguju ljutnjom i na manje podražaje ili beznačajne provokacije.


Ilustracija, Foto: Unsplash

Razdražljivost može biti signal upozorenja na neke ozbiljnije bolesti, te biste trebali obratiti pažnju na propratne simptome koji se javljaju. Svakom problemu, odnosno bolesti, trebalo bi pristupati na individualan način.

Razdražljivost se tretira tako da se zapravo tretira glavni uzrok zbog kojeg se razdražljivost pojavljuje. Ako ste duže vremena razdražljivi vaš ljekar će vam preporučiti tretmane koji se odnose na vaše stanje koje se krije u pozadini razdražljivosti, odnosno čiji je razdražljivost simptom.

Javlja li se razdražljivost u kombinaciji sa pesimističnim stavom, nedostatkom samopoštovnja, slabim apetitom, letargijom, nesanicom, gubitkom zanimanja za normalne aktivnosti simptomi upućuju na depresiju. Problem kod depresije je što često ostaje nedijagnostifikovana jer se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Npr. neki ljudi kada upadnu u depresiju spavaju više, dok drugi manje nego inače. U slučaju da sumnjate na depresiju obavezno bi se trebali posavjetovati s ljekarom.

Trajna razdražljivost, zajedno sa smjenama tuge i oduševljenja, hiperaktivnosti i melanholije ili neprestano pričanje upućuje na maničnu depresiju. Promjene raspoloženja mogu se javljati često npr. u jednom danu nekoliko puta, ali i u razmacima od nekoliko godina. Vježbe opuštanja, meditacija, ali i fizička aktivnost mogu biti od velike pomoći smanjenju simptoma, navodi Covermagazin.

Javlja li se razdražljivost po danu, a naveče je praćena nemogućnošću spavanja, te budnih razdoblja po noći vjerovatno se radi o nesanici. Moguće je da se radi o prolaznoj nesanici povezanoj s putovanjem ili nekim aktualnim problemom, obično traje samo nekoliko noći. Ukoliko je nesanica već ozbiljan problem takođe bi se trebali obratiti lljekaru. I u ovom slučaju mogu dosta pomoći vježbe opuštanja.

(Nezavisne)